Jaguar i Amazon Uakari Heritage Area. Foto: Bruno Kelly

Nyt turistkoncept gør op med elefantridning og dyreshows

Nyheder

Wildlife Heritage Areas er et dyrevenligt alternativt til elefantridning, delfinshows og tiger-selfies, når man vil opleve vilde dyr på ferien. Spies bakker op.

Topfoto: Jaguar i Amazon Uakaria Heritage Area. Foto: Bruno Kelly

Der er allerede otte Wildlife Heritage Areas – ansvarlige dyredestinationer – på fem kontinenter, og flere vil komme til i den nærmeste fremtid. Her kan turister finde unikke natur- og dyreoplevelser – og bagefter rejse hjem med god samvittighed i bagagen.

Ansvarlige dyredestinationer er et opgør med den gammeldags ’pomfrit-turisme’, hvor vilde dyr som elefanter, tigre, bjørne og delfiner holdes under unaturlige forhold i fangenskab og trænes til at underholde mennesker. 

Slut med bedøvede og nedbrudte dyr

En uakari-abe i Amazon Uakari Heritage Area. Foto: Marcelo Ismar Santana

En uakari-abe i Amazon Uakaria Heritage Area. Foto: Marcelo Ismar Santana

Idéen er, at konceptet helt skal udrydde salget af billetter til oplevelser, hvor vilde dyr udnyttes og holdes i små bure og lænker.

“Alt det hører fortiden til, fordi vi i dag ved, at der bag de lydige elefanter, aber, delfiner og bjørne, som bliver udstillet eller optræder i underholdningsshows, gemmer sig nedbrudte eller bedøvede dyr,” siger Stephanie Kruuse Klausen, ekspert i vilde dyr i World Animal Protection Danmark. Hun fortsætter:

“Vi er enormt stolte af, at vi nu kan præsentere et nyt dyrebeskyttelsesprogram, der er skabt i samarbejde mellem lokale beboere, organisationer, myndigheder og erhvervsliv samt rejseudbydere og turarrangører – vigtige spillere i denne sammenhæng.”

Spies bakker op om at beskytte de vilde dyr

Delfin i Madeira Whale Heritage Area: Foto: Fatima Kutzschbach

Delfin i Madeira Whale Heritage Area: Foto: Fatima Kutzschbach

Nordens største rejsebureau, Spies Rejser arbejder i forvejen med bæredygtighed og har et tæt samarbejde med os om dyrevenlige rejser. De bakker derfor helhjertet op om det nyskabende projekt, fortæller Sofie Folden Lund, selskabets kommunikationschef:

“Med Wildlife Heritage Areas kortlægger og udvikler man helt konkret ansvarlige dyredestinationer over hele verden og faciliterer samtidig, at rejsende kan opleve dyrene i deres naturlige miljøer. Det er ikke alene et yderst sympatisk og vigtigt projekt, men også noget der vil give vores gæster og alle andre rejsende nogle helt spektakulære oplevelser.”

“Vilde dyr skal forblive vilde og ikke optræde i fangenskab eller bruges som underholdning for turister. Derfor arbejder vi tæt sammen med World Animal Protection for at sikre, at vores udflugter lever op til standarden for beskyttelse af vilde dyr, ligesom vi guider vores gæster til dyrevenlige rejseoplevelser,” forklarer Sofie Folden Lund.

Positivt for både dyr, mennesker og natur

En marsikansk bunbjørn i Apennines Marsican Bear Heritage Area. Foto: Bruno D. Amicis

En marsikansk bunbjørn i Apennines Marsican Bear Heritage Area. Foto: Bruno D. Amicis

Stephanie Kruuse Klausen understreger vigtigheden af det tætte samarbejde med Spies Rejser og rejsebranchen over en bred kam.

“Et vigtigt element bag visionen om Wildlife Heritage Areas er, at områderne er tilgængelige. Både for de lokale og for turister. Visionen kan kun lade sig gøre, fordi alle parter er med på, at det sker på naturens og dyrenes præmisser. Samtidig kan de se, hvor mange positive fordele det giver for det lokale miljø, lokale arbejdspladser, og stedernes øgede værdi som turistområder,” siger hun og tilføjer:

“Wildlife Heritage Areas er skabt ud fra den grundlæggende holdning, at mennesker, dyr og natur har brug for hinanden. Med de ansvarlige dyredestinationer vil vi hylde vores fælles naturarv med alle dens fantastiske arter, mangfoldighed og muligheder. Til inspiration og glæde for nuværende og kommende generationer. Det er lidt den samme tanke, som den der ligger bag Unescos velkendte verdensarvsliste.”

Find en ansvarlige dyredestination

Nataber i Amazon Night Monkey Heritage Area. Foto: ENTROPIKA FOTOGRAFÍAS

Nataber i Amazon Night Monkey Heritage Area. Foto: ENTROPIKA FOTOGRAFÍAS

Indtil videre er der udpeget otte Wildlife Heritage Areas på fem kontinenter.

Det tætteste sted på Danmark er den italienske bjergkæde Appenninerne, hvor man bl.a. kan møde den stærkt truede marsikanske brunbjørn.

Hvis man vil længere væk, kan man f.eks. opleve den fascinerende natabe i et område af Amazon-regnskoven mellem Peru og Colombia, eller man kan tage til Madeira på hvalsafari og opleve delfiner, grinde- og kaskelothvaler.

Den fulde liste over de første otte Heritage Areas ser således ud:

Find flere dyrevenlige ferieoplevelser:

Se vores liste

Vil du vide mere