Het uitbuiten van leeuwen in gevangenschap moet stoppen.

Nye beviser på løvemishandling i Sydafrika

Nyheder

Udsultede løver i beskidte indelukker. Jagt på bedøvede løver. Ulovlig handel med løveskeletter. Nye afsløringer fra løvefarme er ikke for sarte sjæle.

Topfoto: Pippa Hankinson / Blood Lions

Bemærk: Af hensyn til kildernes anonymitet kan vi ikke vise en del af det omtalte billedmateriale i artiklen.

I Sydafrika bliver tusindvis af løver avlet under fabrikslignende for at blive udnyttet til dåsejagter, turistunderholdning og ingredienser i traditionel asiatisk medicin. 

I slutningen af 2022 modtog Neil D’Cruze, ekspert i vilde dyr i World Animal Protection, chokerende beviser på, hvad der foregår bag facaden på landets løvefarme. Han så bl.a. billeder fra to farme, der er lukket for offentligheden. 

Løver sultes for at spare penge

Neil D’Cruze har set mangt og meget i sin forskning i forholdene for vilde dyr i fangenskab. Alligevel var han dybt chokeret, da han så de nye beviser:

”Et af billederne viste et bart indelukke med en ekstremt udmagret løve, som blev sultet, for at stedets ejere kunne spare penge. En kilde fortalte os, at på en af farmene bliver løverne kun fodret en enkelt gang om måneden. På et tidspunkt angreb tre desperat sultne hunløver en af de andre løver og spiste den.”

En anden af løverne kalder Neil D’Cruze for Khosana. Løvens rigtige navn kan ikke afsløres af hensyn til kildens anonymitet.

”Khosana var en voksen hanløve, men han lignede en sæk knogler. Han var så tynd, at hans ribben stak frem, og man kunne tydeligt se rygraden langs hans sammensunkne ryg. Han var offer for farmens praksis med at sulte løverne i lavsæsonen mellem oktober og april. Vores kilde fortalte, at det sker på en række af løvefarmene.”

Hjælp løverne nu

På sydafrikanske løvefarme lever løverne under elendige forhold. Foto: Blood Lions

En løve på en sydafrikansk løvefarm. Foto: Blood Lions

Skjuler de svinske forhold

”Vi fik at vide, at Khosanas lille indelukke typisk var svinet til med gamle, afgnavede kadavere, kyllingefjer og ugegamle dynger af afføring. På billederne kunne vi se, at han næsten ikke havde noget vand, og at der intet var for ham at foretage sig,” fortæller Neil D’Cruze.

Han forklarer videre, at farme som denne har mange metoder til at undgå, at myndighederne skal sætte en stopper for dyrplageriet: ”De har sikkerhedskameraer, patruljer og besked-apps for at undgå, at løver som Khosana bliver opdaget under kontrolbesøg på farmene.”

Ofre for dåsejagter

I dag er Khosana ikke længere på løvefarmen. ”Ingen har kunnet fortælle os, hvad der helt præcist er sket med ham. Vi antager, at han ligesom alt for mange andre løver er blevet skudt i en dåsejagt.”

Hvert år bliver omkring 400 løver i Sydafrika ofre for trofæjagt – de fleste i de såkaldte dåsejagter. Løverne i dåsejagter er opvokset i fangenskab. Under jagten slippes de ud i et indhegnet område, hvor de ingen muligheder har for at undslippe selv den dårligste jæger.

”Vi har også modtaget efterretninger om løver, som har fået sløvende medicin, før de bliver sluppet ud, så de er let bytte. En af vores kilder fortalte os om en dyrlæge, som på regelmæssig basis leverer ulovlig medicin til at bedøve løverne,” siger Neil D’Cruze. 

Hjælp løverne

Liget af en løve bliver flået. Foto: Lord Ashcroft KCMG PC

En død løve bliver flået. Foto: Lord Ashcroft KCMG PC

Løveknogler ender i traditionel medicin

Farmene fortsætter med at tjene penge på løverne, efter at de er blevet dræbt i dåsejagterne. De kan nemlig sælge de store kattedyrs knogler til brug i traditionel asiatisk medicin. 

”Når løverne er blevet skudt, bliver de slagtet på stedet. Jægerne får pels, poter og hoveder som trofæer. Skeletterne bliver efterladt i solen, indtil de er tørret ud, og derefter bliver de solgt til asiatiske købere, der illegalt eksporterer dem til brug i traditionel medicin,” forklarer Neil D’Cruze. 

Løveskeletter lagt til tørring, inden de sælges illegalt til traditionel asiatisk medicin. Foto: Lord Ashcroft KCMG PC

Løveskeletter lagt til tørring i solen. Foto: Lord Ashcroft KCMG PC

Vi kræver et forbud mod kommerciel løveavl

Der er omkring 8.000 løver på mere end 350 løvefarme i Sydafrika. Det er flere, end der lever i landets fri natur. Kommerciel avl på løver i fangenskab og dåsejagt er p.t. stadig lovligt i Sydafrika, på trods af at landets miljøministerium tilbage i 2021 satte arbejde i gang for at få forbudt udnyttelsen af løver i fangenskab.

”På det seneste ser det ud til, at regeringen vakler i deres beslutning. De foreslår, at nedlukningen af løveavlen skal gøres frivillig i stedet for påtvungen. Men det er helt uacceptabelt,” siger Neil D’Cruze. 

Han fastslår, at det er nødvendigt med en lovpligtig, tidsbestemt udfasning af løvefarmene, hvis der skal sættes en stopper for dyrenes lidelser. Vi opfordrer derfor på det kraftigste Sydafrikas regering til at holde fast ved sin offentlige udmelding om, at industrien skal lukkes ned.

”Kun på den måde kan løver som Khoshana blive beskyttet og få lov til at leve det frie liv i naturen, de fortjener.”

En vild løve i Hwange Nationalpark, Zimbabwe

Løver hører til i naturen – ikke i fangenskab.

Hjælp os med at beskytte løverne:

Støt nu

Læs vores nye rapport om udnyttelsen af løver i Sydafrika:

Hent løverapport

Vil du vide mere