Nu skal Nepals sidste dansebjørn leve det gode bjørneliv

13/07/2018

Endelig! Den 11. juli blev Rangila – kendt som Nepals sidste dansebjørn - flyttet til et bjørnereservat. Myndighederne placerede ham tidligere i år i en dårlig zoo, og vi har kæmpet for at få ham til reservatet.

Rangila viser tydelige tegn på psykisk stress og traumer, som det kan tage flere år for ham at komme sig over.

Bjørnen Rangila kan nu tilbringe resten af sit liv i et beskyttet reservat i Indien. Her er de ansatte specialister i bjørne og kan sørge for, at han får det liv, han fortjener.

“Det er virkelig godt nyt, at Rangila endelig er kommet til reservatet,” siger Neil D’Cruze, der er seniorrådgiver for vores arbejde med vilde dyr. ”Nu kan han få den rette pleje og blive rehabiliteret, så han kan leve et godt bjørneliv.”

Rejsen mod friheden

Det tog 30 timer at transportere Rangila fra zoo’en i Nepal til reservatet i Indien. 

En dyrlæge undersøgte ham for at sikre, at han var rask nok til at klare den lange tur. Det var han heldigvis – men dyrlægen kunne konstatere, at Rangila viser tydelige tegn på psykisk stress og traumer, som det kan tage flere år for ham at komme sig over.

I slutningen af sidste år blev Rangila og en anden bjørn reddet fra deres horrible liv som dansebjørne. Vi deltog i redningsaktionen sammen med Jane Goodall Institute of Nepal og det nepalesiske politi. 

De to bjørne blev placeret i midlertidig pleje i en nationalpark. Derfra var det meningen, at de skulle videre til reservatet i Indien. Men uden vores vidende flyttede myndighederne dem i stedet til en zoo i Kathmandu, hvor dyrene lever under elendige forhold.

Desværre døde Sridevi, den ene af bjørnene, mens hun var i zoo’en.

Ubesvarede spørgsmål

Det er rigtig godt nyt, at Rangila nu endelig er kommet væk fra zoo'en i Kathmandu.

Vi ved stadig ikke, hvorfor Rangila og Sridevi blev flyttet til zoo’en, eller hvorfor hverken vi eller Jane Goodall Institute of Nepal blev spurgt til råds eller informeret.

Vi var chokerede over at høre om Sridevis død. Sammen med Jane Goodall Institute of Nepal lagde vi i månedsvis pres på Nepals regering for at få dem til at give os oplysninger om Rangilas tilstand og for at få dem til at sende ham videre til reservatet. 

Taget fra naturen

Bjørne som Rangila bliver taget fra deres mødre i naturen, når de kun er små unger. Ejeren gennemborer ungens snude med en rødglødende jernstang og trækker et reb gennem hullet for at kunne kontrollere den. Efterfølgende bruger ejeren barske træningsmetoder for at få bjørnen til at optræde for mennesker.

Rangila og Sridevi var de to sidste dansebjørne, man kender til i Nepal. Så da de blev reddet, betød det samtidig et farvel til den brutale praksis i landet.

Vi arbejder også for at stoppe traditionen med dansebjørne i Pakistan >>

Elefanternes dal

Elephant Valley Thailand

I Elephant Valley Thailand lærer elefanter fra turist- og skovhugstindustrien at leve som vilde dyr igen. Sonja Ordell Johannessen, redaktør i World Animal...