Elefanter hører til i naturen - ikke i turismebranchen

Nordiske turister ønsker dyrevenlig ferie

Nyheder

Desværre er mange dog ikke klar over, hvor dårligt dyrene har det bag facaden, når de optræder i shows til underholdning for turisterne.

Denne artikel blev skrevet, da vi hed WSPA. Læs om, hvorfor vi har ændret navn.

Når danskere, svenskere, nordmænd og finner tager på ferie i udlandet, ønsker de ikke at rejse med rejsebureauer, der støtter dyremishandling. Det viser en ny undersøgelse. Desværre er mange ikke klar over, hvor dårligt dyrene har det bag facaden, når de optræder i shows til underholdning for turisterne.

76 % af turisterne fra Danmark, Sverige, Norge og Finland ville foretrække at benytte et rejsebureau, der tager afstand fra dyremishandling. Det viser en stor interviewundersøgelse, som WSPA står bag. Undersøgelsen viser også, at 87 % af deltagerne mener, at der er tale om dyremishandling, når dyrs naturlige behov ikke tilgodeses.

Turisterne ved ikke, at dyrene lider

Desværre ved mange tilsyneladende ikke, hvor dårligt for eksempel delfiner, der optræder i delfinshows, har det. Mere end halvdelen af undersøgelsens deltagere mener nemlig ikke, at det er dyremishandling at holde delfiner i fangenskab. 

”Det er noget af et paradoks. Folk har helt godt styr på det grundlæggende omkring dyrevelfærd: At vilde dyr hører hjemme i deres naturlige omgivelser. Samtidig har de set, hvordan delfiner ser glade ud og i leg springer igennem en hulahopring.  

I virkeligheden er der tale om stressede dyr med mavesår, høj dødelighed og et sølle liv i fangenskab. Det ved turisterne bare alt for sjældent,” siger direktør i WSPA Danmark Gitte Buchhave, og fortætter: ”Vores undersøgelse viser, at turisterne har hjertet på rette sted, men mangler grundlæggende viden om showdyrs levevilkår.”

Dialog med rejsebureauerne

WSPA har igennem længere tid været i dialog med de største skandinaviske rejsebureauer, og den 12. marts i år mødtes vi med repræsentanter fra rejsearrangørerne Thomas Cook Northern Europe (som Spies i Danmark er en del af) og TUI Nordic (som Star Tour i Danmark er en del af). Emnet for mødet var mulige forbedringer af dyrevelfærden i turistbranchen.

Der kom desværre ingen konkrete aftaler på plads ved mødet. Begge selskaber er dog positive over for en fortsat dialog med WSPA. De lovede desuden, at de i højere grad vil have dyrevelfærden med i betragtning, når deres destinationer og udflugtsmål skal evalueres – særligt når det gælder elefantridning og delfinshows. Men ser det ikke ud til, at de på nuværende tidspunkt vil leve op til vores ønske om, at de helt stopper promoveringen af dyreshows.

Så selvom størstedelen af os mener, at rejsebureauerne har et ansvar, når de promoverer aktiviteter, der involverer dyr, må vi som turister selv gøre en indsats for at fravælge dyreshows, når vi rejser ud i verden. For dyrenes skyld.

Vil du vide mere