Mere plads til bjørnene

14/05/2014

Den nyeste indhegning i Zarnesti-reservatet i Rumænien er stor nok til at huse de sidste rumænske bjørne, der skal reddes. Det fejres med en officiel indvielse.

Den nyeste indhegning i Zarnesti-reservatet i Rumænien er stor nok til at huse de sidste rumænske bjørne, der skal reddes. Det fejres med en officiel indvielse.

I dag, onsdag den 14. maj, holder vi officiel indvielse af den tredje og sidste store indhegning i bjørnereservatet Zarnesti i Rumænien. Med den tredje indhegning er Zarnesti nu det største bjørnereservat i Europa og har plads til de sidste otte rumænske bjørne, der skal reddes fra et liv i fangenskab under usle forhold. 

De mange reddede bjørne på reservatet kunne dog ikke vente på den officielle indvielse – de har allerede boltret sig i det nye område i et stykke tid.

Jimy og Jexys nye liv

To af bjørnene på reservatet er Jimy og Jexy. De er sandsynligvis bror og søster. I 2012 blev de reddet efter at have tilbragt 10 år i et lille bur i baggården til en brødfabrik. Fabrikkens ejer havde holdt dem der illegalt, siden de var unger. Som tiden gik, og Jimy og Jexy voksede sig store, fik de mindre og mindre plads at bevæge sig på - for det lille bur blev ikke udvidet for at give dem mere plads.

I dag har de heldigvis masser af plads at bevæge sig rundt på. De trives i deres nye liv i reservatet, hvor de sammen med de andre reddede bjørne lever i naturlige omgivelser. Nu kan de klatre, lege, bade, gå i hi, spise og sove, som de vil.

Jimy og Jexy, kort efter redningen i 2012.

En bedre fremtid for Rumæniens bjørne

Rumænien har verdens største bestand af bjørne. Der lever over 6.000 vilde brune bjørne i landet. I 2005 gik vi i gang med at bygge reservatet i Zarnesti sammen med vores rumænske partnerorganisation Asociatia Milioane De Prieteni (AMP). Der bor i dag 78 bjørne i reservatet. 

I forbindelse med indvielsen af den tredje indhegning siger direktør i WSPA Danmark, Gitte Buchhave: 

“Vi er rigtig glade for, at Europas største bjørnereservat nu står færdigbygget som hjem for de foreløbigt 78 bjørne. Lykkeligvis ser vi ofte, at bjørnene liver gevaldigt op både fysisk og psykisk, når de kommer til reservatet. På trods af et langt liv bag tremmer, lærer de hurtigt at bevæge sig rundt i naturen, klatre i træer, finde mad og plaske i vandhuller. Sådan som enhver bjørn bør leve sit liv. I WSPA er vi derfor taknemmelige for hver eneste bjørn, vi, sammen med vores støtter, kan være med til at give en bedre tilværelse.”

Æslernes nye chance i livet

Føllet Lavan elsker mennesker.

Et føl, der elsker mennesker. Et æsel, der er blevet ven med skolebørn. Det er to historier fra den israelske organisation Pegasus. Vi har siden 2008 støttet...