Delfin ved turistattraktion i Mexico

Lidelserne bag delfinens smil

Nyheder

Expedia Group profiterer i stor stil på delfiners lidelser i turistindustrien. Læs her om de barske realiteter ved delfinattraktionerne i Mexico, som Expedia Group sælger billetter til.

Mange turister griber chancen for at svømme med delfiner, tage selfies med dem eller endda få et ’kys’ fra et af de intelligente vilde dyr. Men de færreste kender til dyrenes lidelser bag facaden.

Profitdrevne delfinarier og havtemaparker fører de besøgende bag lyset ved at tale om oplysning og artsbevarelse. Det er desværre meget langt fra sandheden, for disse steders eneste formål er indtjening. På verdensplan indbringer delfiner i fangenskab hvert år mellem 1,2 mia. og 5,5 mia. dollars. 

Verdens største online rejseudbyder, Expedia Group, sælger billetter til en lang række af de steder, hvor delfiner udnyttes – bl.a. i Mexico, som er en af de mest populære destinationer for delfinoplevelser. Vi har undersøgt landets delfinindustri, og herunder kan du læse om fem af de måder, delfinerne lider på.

1. Ingen valgfrihed

Delfiner i naturen, hvor de hører hjemme

I 2019 registrerede vi 240 delfiner ved turistattraktioner i Mexico, hvor de besøgende blev tilbudt nærkontakt med dyrene i stedet for delfinshows. 

Billedet herover viser en gruppe turister, som har betalt for at tilbringe en time i et bassin med to delfiner. Dyrene har ingen mulighed for at fravælge kontakten. De kan ikke dykke ned på dybt vand eller svømme væk, og de ved, at de er nødt til at finde sig i kontakten med menneskene for at blive fodret. Delfinen på billedet er blevet trænet til at tillade, at folk holder i hendes finner – en helt unaturlig adfærd.

2. Alt for lidt plads

Delfiner i naturen, hvor de hører hjemme

Delfiner, der bliver brugt til underholdning, lever i små bassiner og indhegnede områder, der i høj grad adskiller sig fra deres enorme hjemmeområder i det åbne hav. 

Nogle delfinarier ved tropiske destinationer, som dette sted i Mexico, holder delfinerne i havbassiner. De kan virke mere naturlige end kunstige bassiner, men de er stadig 77.000 gange mindre end delfinernes hjemmeområder i havet, som er 100-400 km2 store. 

I gennemsnit er det største bassin ved delfinattraktioner kun 444 m2, hvilket svarer til størrelsen på en gennemsnitlig IMAX biografskærm. Det betyder, at de fleste af de 3.029 delfiner i fangenskab verden over har 200.000 gange mindre plads, end de ville have i deres naturlige hjemmeområder.

3. Tages for tidligt fra deres mødre

Delfiner i naturen, hvor de hører hjemme

I Mexico er det ulovligt at indfange vilde delfiner samt at importere og eksportere dem. Men det har ikke stoppet delfinarierne i at bruge dem. I stedet avler de delfiner i fangenskab, og der er delfinkalve ved mange delfinattraktioner i landet.

Vores efterforskere fandt den 1-årige unge på billedet i et bassin, hvor en låge adskilte den fra sin mor. Den oprevne unge opholdt sig hele tiden tæt på afspærringen og forsøgte at komme ind til sin mor på den anden side.

Det er helt unaturligt for delfinmødre og deres unger at være adskilt. Vilde delfinkalve bliver sammen med deres mødre i 3-6 år afhængigt af arten.

4. Sult som træningsmetode

Delfiner i naturen, hvor de hører hjemme

Delfiner i forskellige aldre bliver ofte trænet sammen for at opmuntre de yngre dyr til at kopiere de ældre delfiners adfærd. Frarøvelse af mad kan være en del af træningen. Alene synet af en træner med en køleboks med frosne fisk kan være nok til at få delfinerne til at udføre tricks, da de ofte kun bliver fodret, når de viser deres kunster.

5. Stress og selvskade

Delfiner i naturen, hvor de hører hjemme

Når delfiner i fangenskab er stressede og frustrerede, opfører de sig ofte unaturligt ved at svømme rundt og rundt i uendelige cirkler eller flyde passivt i vandet. 

Mange delfiner i fangenskab skader også sig selv ved f.eks. at banke hovedet ind i bassinsiden eller ødelægge deres tænder ved at bide i bassinernes kanter eller metaltremmer. I Mexico så vores efterforskere delfiner, der ’strandede’ sig selv på kanten af deres bassiner, når der ikke var nogen turister eller trænere til stede. Det svarer til, at delfiner i naturen strandede sig selv på landjorden. 

I delfinarierne er dyrene trænet til at udføre denne adfærd som en del af turistunderholdningen, men det kan påføre delfinerne store fysiske smerter og mentalt stress. Delfinen på billedet herover er sandsynligvis i smerte.

Hjælp os med at beskytte delfinerne

Delfiner i naturen, hvor de hører hjemme

Foto: NOAA / Wayne Hoggard

Mange rejseselskaber er stoppet med at profitere på delfinunderholdning, herunder en række danske rejseudbydere. Men Expedia Group fortsætter med at sælge billetter til steder, hvor delfiner lider hver eneste dag af deres liv.

Vi har flere gange forsøgt at få Expedia Group til at tage ansvar – men uden held. Skriv derfor under nu og hjælp os med at få dem til at stoppe med at sælge eller markedsføre delfinshows og -oplevelser.

Siden denne artikel blev skrevet, har Expedia Group droppet al delfinunderholdning.

Vil du vide mere