Bjørne reddet fra kamptrænede hunde i Pakistan

Josee og Galax: To bjørne reddet i Pakistan

Nyheder

To bjørne blev for nyligt reddet fra et liv i underholdningsbranchen. I årevis har de været brugt som trækplastre i kampe mod trænede hunde. Ejerne af de to bjørne overgav dem til vores partnerorganisation efter et løfte om en alternativ indtægtskilde.

Bjørnene blev for nylig bragt til karantæneområdet i Balkasar-reservatet. Den ene bjørn, Josee, døde desværre efter redningen på grund af komplikationer fra de mange års kamp i arenaen. Så snart bjørnen Galax er faldet til i de nye omgivelser og får grønt lys fra dyrlægerne, vil hun blive lukket ud i selve reservatet, hvor hun kan nyde livet i sammen med de andre reddede bjørne.

balkasar-incontext-josee-galax

Nogle af de andre bjørne, der allerede trives i Balkasar.

Galax

Galax er 11 år. I de sidste to år er hun blevet brugt i bjørne-hundekampe og som dansebjørn af sin ejer Fareedi. Fareedi passede ikke ordenligt på Galax – han så hende ganske simpelt som en indtægtskilde og havde ikke indsigt i, at hun kunne føle frygt og smerte. Vores partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC) forklarede ham, hvor traumatiske kampene er for bjørnene, og med religiøse, etiske og økonomiske argumenter fik de ham overtalt til at overgive Galax til dem i bytte for en butik.

Galax var lidt blodfattig, da hun ankom til Balkasar, men ellers fejlede hun ikke det store. Da hun vågnede, blev hun glædeligt overrasket over, at hendes næsering med kæde i var væk. Den betød konstant smerte for hende, mens hun havde den siddende i snuden, så det er et symbol på hendes nyvundne frihed og udsigten til et naturligt og fredeligt liv, at hun ikke længere har den på.

incontext-galax-sept14

Galax på bjørnereservatets klinik kort efter ankomsten. Næseringen bliver fjernet.

Josee

Josee var en 8-årig hunbjørn. Hendes tidligere ejer, Mohammad Javed, brugte hende i tre år til bjørne-hundekampe, hvor hun fastlænket blev angrebet af kamptrænede hunde. Det krævede mange besøg og lange diskussioner at få Mohammad til at overgive Josee til BRC. I sidste ende var det udsigten til, at hans børn kunne få en mere respektabel levevej, der ikke var afhængig af grusomme overgreb, som fik ham til at ændre mening.

Vel ankommet til Balkasar-reservatet fik Josee et grundigt dyrlægetjek og fik fjernet sin næsering og kæde. Hendes blodtal var lave, men ellers var hun tilsyneladende rask. Desværre døde hun kort tid efter på grund af komplikationer efter årene i kampringen.

Fra bjørneejere til butiksejere

De to tidligere bjørneejere har hver især fået hjælp til at starte en butik i deres lokalområde. Vores partnerorganisation BRC har fundet egnede beliggenheder og betaler for basal istandsættelse og seks måneders leje af bygningerne. Hylderne er desuden blevet fyldt med mad og andre varer, så butikkerne står klar til åbning. 

Det er vigtigt at give bjørneejere mulighed for at tjene til føden på andre måder, hvis man vil have dem til at overgive deres bjørne. Det sikrer også, at de ikke anskaffer sig en ny bjørn indfanget fra naturen. Til gengæld for den alternative indtægtskilde skriver de under på, at de aldrig vil købe en ny bjørn.

Vil du vide mere