Et vildt marsvin i naturen. Foto: Ecomare/Salko de Wolf

Ingen tilladelse til at anvende nyfødte marsvin til forsøg

Nyheder

Nyfødte unger er blevet taget fra deres mor ganske kort tid efter fødslen og udsat for stressende forsøg. Fjord&Bælt har handlet uden tilladelse.

Topfoto: Ecomare/Salko de Wolf

Fjord&Bælt påberåber sig forskning som begrundelse for, at de tager marsvin fra naturen og holder dem i fangenskab resten af deres liv. Men i tillæg til at uafhængige forskere sætter spørgsmålstegn ved nødvendigheden af denne forskning, har centeret ad flere omgange foretaget forsøg på nyfødte marsvineunger uden at have tilladelse til det.

Taget fra moren og fastholdt

I juli 2013 fødte marsvinet Sif, der dengang levede hos Fjord&Bælt, sin første unge. Allerede to dage efter fødslen udførte centeret det første af i alt fem forsøg på den lille kalv. 

Forsøgene skulle vise, hvor meget nyfødte marsvin kan høre. Ungen fik monteret sugekopper på ryggen og blev fastholdt af en person tæt på en lydkilde, der udsendte kliklyde på op til 130 kHz.

På fjerdedagen blev ungen aflivet med den begrundelse, at den ikke kunne finde ud af at die hos sin mor.

Et år efter, i juli 2014, fødte Sif en ny unge. Kun 30 timer efter fødslen blev ungen brugt i et forsøg, der skulle teste dens høreevne. På andendagen blev den aflivet med begrundelsen om, at den ikke kunne die.

Stressende for mor og unger

Når hvaler som marsvin føder i fangenskab, stresses de meget let. Det er derfor yderst vigtigt, at de ikke bliver forstyrret i den første tid efter fødslen. Mor og unge skal have ro til at knytte bånd, så diegivningen kan komme godt i gang.

Sif og hendes unger fik ikke denne ro. I stedet blev de adskilt kort tid efter fødslen, hvilket har været ekstremt stressende for dem. Og ikke mindst har det været stressende for ungerne at blive håndteret og fastholdt af mennesker.

Da forsøgene blev udført, havde Fjord&Bælt allerede vurderet, at ungerne ikke diede. De besluttede at forsøge at fodre ungerne med tube og greb samtidig chancen for at foretage forsøg med de to unger.

Men det kan være vanskeligt at bedømme, om en marsvineunge dier. Ungen slutter nemlig ikke munden omkring dievorten – den skal blot røre ved dievorten, for at mælken presses ud. Hver dieperiode er desuden ganske kort, da små unger kun kan holde sig under vand i ca. et halvt minut. 

Ved at forsøge med sikkerhed at afgøre, om ungen dier, vil man næsten uundgåeligt forstyrre mor og unge. Det kan være skæbnesvangert, da det i sig selv kan være skyld i, at diegivningen fejler.

Marsvinet Freja har levet i fangenskab i over 20 år hos Fjord&Bælt

Marsvinet Freja har i over 20 år været brugt i forsøg hos Fjord&Bælt og har i dag delvist mistet hørelsen.

Forsøgstilladelsen gjaldt ikke ungerne

Udover det uetiske i at foretage forsøg, der var stressende for Sif og hendes nyfødte unger, havde Fjord&Bælt ikke tilladelse til at udføre dem. 

Centerets forsøgstilladelse gjaldt centerets daværende fire voksne, trænede marsvin, der svømmede frit rundt i havnebassinet under forsøgene. Her vurderede man, at der kun ville være tale om et let ubehag for dyrene, at de ikke ville blive udsat for lidelse, og at deres bevægelsesfrihed ikke ville blive påvirket.

Det sammen kan på ingen måde siges at gøre sig gældende for de nyfødte marsvin, der således ikke var omfattet af tilladelsen.

Befri Saga og Eskild

De to unge marsvin Saga og Eskild blev for nylig bragt til Fjord&Bælt for at blive brugt som forsøgsdyr. Det er ikke for sent at sætte marsvinene tilbage i naturen. Men jo længere tid de lever i fangenskab, jo sværere vil det være at genudsætte dem, så der er ikke tid til nølen.

Vil du vide mere