Bjørnen Roxana har fået et nyt liv i bjørnereservatet i Rumænien. Foto: AMP

Ikke flere tremmer til bjørnen Roxana

Nyheder

Der lever stadig omkring 10 bjørne under elendige forhold i fangenskab i Rumænien. Roxana var en af dem – men hun har nu fået et nyt liv i bjørnereservatet, vi finansierer i landet.

Fotos: AMP

I starten af dette årtusinde levede en del bjørne under helt uacceptable forhold i nedslidte zoos rundt omkring i Rumænien. Heldigvis er det efterhånden lykkedes vores rumænske partnerorganisation Asociația Milioane de Prieteni (AMP) at redde størstedelen af bjørnene og flytte dem til det store reservat, som AMP driver, og vi finansierer.

Der er dog stadig nogle få rumænske bjørne, der vansmægter i små, usle bure. Det gjaldt indtil for ganske nylig også Roxana, en 15-årig hunbjørn.

Bjørnen Roxana har fået et nyt liv i reservatet, vi finansierer i Rumænien

Bjørnen Roxana

Fra fotorekvisit til ”isolationsfængsel”

Roxana havde tidligere levet i et bur ved et feriested ved havet, hvor besøgende kunne tage billeder af hende. Før det lykkedes AMP at konfiskere de fleste af dem, blev mange bjørne i Rumænien holdt som turistattraktioner på denne måde ved hoteller og restauranter – eller sågar ved tankstationer. 

Efter tre år som fotorekvisit blev Roxana overført til Barlad Zoo. Her blev hun holdt for sig selv i et lillebitte bur, da zooens tre andre bjørne tyranniserede hende.

Roxana blev holdt alene i et lille bur i en rumænsk zoo

Roxana i hendes lille bur i zooen

Besøgende i zooen klagede

Roxana udviste stereotypisk adfærd, fordi hun var stresset og mistrivedes. Hun travede hvileløst rundt i små cirkler eller bankede sit hoved ind i hegnet. Denne form for tvangsprægede handlinger og selvskade ser man ofte hos vilde dyr i fangenskab, der fratages muligheden for at udføre deres naturlige adfærd.

Mange besøgende i zooen klagede over størrelsen af Roxanas bur. AMP kom med en række anbefalinger til zooens ledelse om, hvordan de kunne skabe bedre forhold til Roxana. Men zooen foretog ingen forbedringer, og Roxana led fortsat i sit lille bur. 

Endelig: Det frie liv i reservatet

Til sidst lykkedes det AMP at overbevise zooen om at overgive Roxana til dem, så hun kunne få et godt liv i bjørnereservatet. 

Bjørnen Roxana bliver transporteret til reservatet

Roxana bliver transporteret til reservatet

Nu får Roxana endelig chancen for et rigtigt bjørneliv. Hun er stadig ved at vænne sig til sine nye omgivelser, hvor hun kan bruge sine dage på at udforske den fredfyldte skov og følge sine naturlige bjørneinstinkter.

Det kan tage tid, før hun ikke længere er nervøs og stresset - men heldigvis har reservatet gode erfaringer med, at selv meget traumatiserede bjørne ender med at falde til og nyde friheden i deres nye omgivelser.

Endelig har Roxana fået et godt bjørneliv
Vil du vide mere