Delfin i Whale Heritage Site, Tenerife

Hvor det vrimler med hvaler

Nyheder

Sådan kan man med god samvittighed se delfiner og andre hvaler boltre sig i deres rette element: Stephanie Kruuse Klausen fra World Animal Protection har besøgt det hvalvenlige område ved Tenerife.

”Først ser man ingen hvaler… så spotter man en enkelt finne eller hale i vandoverfladen…  og pludselig er der hvaler overalt!”

Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig i World Animal Protection Danmark, besøgte for nylig Tenerife for med egne øjne at se det hvalvenlige område – et Whale Heritage Site – som ligger der. 

Med respekt for dyrene

I det hvalvenlige område ved Tenerife kan man se op til 23 hvalarter – nogle af dem dog kun en del af året. Stephanie så både delfiner, grindehvaler og havskildpadder på turen.

”Der var en havbiolog med på båden, som både kunne fortælle en masse spændende ting om hvalerne, og som vidste, hvad man skulle kigge efter for at finde dem. Havet er stort, og dyrene kommer jo ikke bare, når man kalder,” fortæller Stephanie med et glimt i øjet.

Grindehvaler i havet ud for Tenerife

Foto: Felipe Ravina

En af de ting, de holdt øje med, var store fugleflokke. Når delfiner jager, tvinger det nemlig fiskene op i havoverfladen, og det benytter fuglene sig af til at skaffe sig et nemt måltid.

”Vi var heldige at se flere delfiner jage. På afstand, naturligvis, så vi ikke forstyrrede dem. I det hele taget blev motoren slukket, hver kan gang vi spottede en hval. På den måde kan dyrene selv bestemme, om de vil holde afstand eller komme hen til båden,” forklarer Stephanie og fortsætter:

”Mange svømmede hen til os. Det var en ret vild oplevelse – du ser de her fascinerende dyr, samtidig med at du bliver mindet om, at de også ser dig og giver dig lov til at opleve dem helt tæt på. Fantastisk!”

Hjælp delfinerne

Delfin i havet ud for Tenerife

Legende unger og hvalsang

Flere gange på turen så Stephanie grindehvalsmødre med unger og også flere store ’hval-børnehaver’.

”Mødrene dykker dybt ned for at fange blæksprutter, og der kan ungerne ikke følge med. Så de leger i store grupper i havoverfladen, mens nogle ældre hunner holder øje med dem. Ungerne var tydeligvis nysgerrige og opsøgte gerne båden,” smiler Stephanie.

Det gjorde også stort indtryk på Stephanie at kunne lytte til hvalernes ’snak’ under vandet. Der var nemlig en hydrofon med på båden: En mikrofon til brug under vand, som kan opfange hvalernes ekkolokalisering.

”Det gjorde det på en eller anden måde ekstra virkeligt. Vi så hvalerne komme svømmende hen imod os, og så kunne vi samtidig høre deres snakken.”

En grindehval i havet ud for Tenerife i et Whale Heritage Site

Skræmmende kontrast

Whale Heritage Sites er en certificering lavet i partnerskab mellem os og World Cetacean Alliance. Vi støtter projektet økonomisk for at sikre, at der er dyrevenlige alternativer til underholdning med delfiner og andre hvaler i fangenskab.

”På Tenerife kan man desværre også besøge delfinarier. Vi vil gerne give turisterne mulighed for i stedet at opleve hvaler på en ansvarlig måde frem for at støtte steder, hvor dyrene lever under helt utilstrækkelige forhold i små bassiner,” siger Stephanie.

For at indsamle data om delfiner og andre hvalers forhold i fangenskab besøgte Stephanie Aqualand, et af delfinarierne på Tenerife. Det var ikke nogen rar oplevelse.

”I Aqualand er der et rum, de kalder et delfinmuseum. Her er der vinduer ind til det mindste bassin, jeg nogensinde har set, hvor fire delfiner svømmer rundt i endeløse cirkler. Man kan virkelig se, hvor store delfinerne er, og hvor absurd lidt plads de har. Bassinet er helt bart med nøgne, hvide vægge. Der er ingen havplanter, sten, fisk og vigtigst af alt den nødvendige plads, som der ville være ude i havet.”

Delfinbassin i Aqualand, Tenerife

Stephanie overværede også delfinshowet, hvor dyrene optrådte med unaturlige tricks til høj, larmende musik. Bagefter stillede tilskuerne sig op på række for at tage en selfie med en delfin.

”Det var så tydeligt, at det bare er en pengemaskine. Det var virkelig en kontrast til at opleve delfinerne ude i det kæmpestore, åbne hav, hvor de hører til.”

Stop udnyttelse af delfiner

Samarbejde med rejsebranchen

Stephanie var af sted sammen med rejseselskabet Spies, som vi samarbejder med om at sikre, at dyrevelfærden er i top på alle selskabets udflugter på samtlige destinationer. 

Derfor sender Spies deres gæster i retning af hvalsafarier i det hvalvenlige område, når ferien går til Tenerife – ikke til Aqualand eller Loro Parque.

”Vi er rigtig glade for, at Spies vil være med til at løfte budskabet om, at hvis man skal opleve dyr, skal det foregå på en ordentlig måde. Dvs. i naturen på dyrenes egne præmisser – ikke i fangenskab,” siger Stephanie.

Hvalsafari i havet ud for Tenerife, Whale Heritage Site

Se vores liste over dyrevenlige rejseselskaber

Mens de fleste store, internationale rejseselskaber er stoppet med at tilbyde ture til delfinarier og anden delfinunderholdning, tjener TUI stadig penge på delfinernes lidelser.

Hjælp os med at lægge pres på TUI for at få dem til at stoppe udnyttelsen:

Skriv under

Vil du vide mere