Her lider dyrene mest: De 10 værste turistattraktioner

03/07/2017

Mange turister rider på elefanter, tager en tiger-selfie eller ser dyreshows, når de er på ferie – ofte fordi de elsker vilde dyr. Men de ser ikke, hvordan dyrene lider bag facaden.

Omkring en halv million vilde dyr bliver udnyttet og mishandlet i turistindustrien. Sammen med Oxford Universitet har vi identificeret de 10 typer turistattraktioner, hvor de vilde dyr lider mest. 

Her er de aktiviteter, du altid skal undgå, hvis du vil være en dyrevenlig turist.

1. Elefantridning

Elefanter har stadig deres vilde instinkter intakte, uanset om de er født i fangenskab eller er taget til fange i naturen. For at tæmme elefanterne bliver de som unger isoleret, sultet og slået. Elefanttrænerne bruger skarpe kroge for at få dyrene til at adlyde, og når de ikke bærer rundt på turister, står de ofte bundet fast i korte lænker.

2. Tigerselfies

Tigerunger tages fra deres mødre som små unger, så turister kan få taget billeder med dem. I timevis hver dag blive de krammet og båret rundt på af turister, og de lever typisk i små, kummerlige bure. De voksne tigre sultes og straffes, så de er medgørlige, når turisterne skal have taget selfies med dem.

3. Vandreture med løver

Særligt i Sydafrika avler man løveunger blot for at tage dem fra deres mødre en måned efter fødslen. I mange timer hver dag krammer turister ungerne og får taget billeder med dem, hvilket er ekstremt stressende for ungerne. Når de bliver større, bliver de brugt til vandreture med turisterne. De voksne løver risikerer at blive solgt til ”dåsejagter”, hvor turister betaler for at skyde dem i indhegnede områder.

Se vores 10 gode råd til en dyrevenlig ferie

4. Bjørneparker

Ofte holdes bjørnene i sterile, golde indelukker, hvor de ikke har plads nok og ikke kan udføre deres naturlige adfærd. Nogle steder tvinges bjørnene til at optræde i udklædning, hvor de cykler eller balancerer på store bolde. Der ligger intensiv træning med hårde metoder bag disse optrædener.

5. Havskildpadder i fangenskab

På Caymanøerne ligger det sidste havskildpaddecenter i verden, der avler havskildpadder, for at turister kan holde dem, tage selfies med dem og spise deres kød. Skildpadderne lever under dybt kritisable forhold og er ofte stressede og syge. Mange går i panik, når turister løfter dem op, og der er eksempler på, at turisterne taber skildpadderne, så de får slemme skader og dør.

6. Delfinshows

Delfiner i delfinarier lider – uanset om de er blevet fanget i havet eller avlet i fangenskab. De har kun, hvad der svarer til en stor swimmingpool at svømme i, mens de i naturen kan svømme over 100 km om dagen. Delfinerne bliver solskoldede, fordi de ikke kan dykke ned på dybt vand, og mange af dem udvikler mavesår af stress.

Se vores 10 gode råd til en dyrevenlig ferie

7. Optrædende aber

I flere lande i Asien holdes makak-aber i fangenskab, så de kan optræde på gader og stræder. De trænes typisk fra de er små unger med brutale metoder. Kæderne, abeungerne får om halsen, bliver strammere og strammere, efterhånden som aberne vokser. Til sidst kan de skære sig helt ind i huden og give smertefulde og betændte sår.

8. Desmerkatte-fabrikker

Kopi Luwak er verdens dyreste kaffe. Kaffen laves på kaffebønner, der er delvist fordøjede af desmerkatte. Det har ført til fremvæksten af desmerkatte-fabrikker, hvor dyrene holdes i små bure under usle forhold og tvangsfodres med kaffebønner. Turister kan besøge fabrikkerne og købe luksuskaffen, der produceres der.

Caged civets at the Denpasar Bird Market in Bali, Indonesia - World Animal Protection

Hjælp dyrene i underholdnings branchen med din underskrift

Skriv under
Indicates required field

Du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs også vores persondatapolitik

9. Slangetæmmere

Slangetæmning er de seneste år er blevet meget populært blandt turister, særligt i Thailand. Slangerne – typisk kobraer – fanges i naturen og får trukket deres hugtænder ud, så de ikke kan skade slangetæmmerne. Det er meget smertefuldt for slangerne og kan føre til infektioner – nogle så alvorlige, at dyrene dør.

10. Krokodillefarme

På krokodillefarme avles krokodillerne for deres skinds skyld – men også som turistattraktion og for deres køds skyld. Krokodillerne lever i små bure uden nok vand eller mad. De dårlige forhold gør, at krokodillerne ofte bliver syge og dør, eller de slås med hinanden med døden til følge.

Du kan sagtens opleve vilde dyr, uden at de bliver udnyttet og mishandlet – se dem i naturen, hvor de hører til!

Læs vores brochure om, hvordan du kan være en dyrevenlig turist >>

Se vores 10 gode råd til en dyrevenlig ferie

Du kan også give et bidrag til at hjælpe dyrene i underholdningsbranchen.

Støt her

Danske cirkuselefanter bør være fortid

Tak for din underskrift!

På grund af forældet dansk lovgivning er det stadig muligt at se vilde dyr optræde i danske cirkus. At se elefanter optræde i Danmark eller Thailand går ud på...