Galskaben der dræber

14/02/2017

”Hunden har voldsomme smerter, er vanvittig af tørst og overvældet af ethvert sanseindtryk.” Emily Mudoga fra vores afrikanske team fortæller, hvad der sker med en hund, der er smittet af rabies.

I Sierra Leone er situationen stadig ekstremt kritisk for hundene. Tusindvis af hunde er i fare for at blive mishandlet eller dræbt med brutale metoder.

Mange steder i verden bliver hunde i stort antal aflivet – ofte med smertefulde metoder - fordi mennesker frygter, at de spreder rabies. Men sygdomme i sig selv er mindst lige så brutal som masseaflivningerne.

En langtrukken og pinefuld død

”Når en hund bliver bidt af en hund med rabies, kan der gå 1-3 uger, før den begynder at udvise tydelige symptomer. Hunden virker måske blot sløv eller stille, fordi den har feber og føler sig skidt tilpas,” fortæller Emily Mudoga, der leder vores arbejde for at vaccinere hunde i Afrika.

”Herefter rammer sygdommen hjernen. Hunden kan ikke længere drikke, fordi dens halsmuskler er lammede. De smittede hunde gisper med lyde, der lyder som gøen eller hyl, fordi de er desperate for at drikke, men ikke kan. Det er frygteligt for hundene, og de bliver helt dehydrerede.”

Emily fortsætter: ”I næste stadie af sygdommen bliver nerveenderne, der er forbundet til de fem sanser, ekstremt følsomme. Hunden oplever enhver lyd, berøring, lugt eller ethvert lysflimmer så intenst, at den ikke kan holde det ud. Vi kalder det for galskabs-fasen. Hunden har nu voldsomme smerter, er vanvittig af tørst og overvældet af ethvert sanseindtryk, så den kan finde på at angribe uden synlig grund.”

”Til sidst lammer virussen fuldstændig hunden. Den kan ikke gå, og den kan ikke synke. Det er derfor, man ser hunde med rabies savle og skumme om munden. Typisk bliver hunden komatøs, og til sidst dør den. Men først efter flere dages frygtelige lidelser.”

Med vaccinationer stopper vi rabies

Rabies er hvert år skyld i mindst 59.000 dødsfald blandt mennesker – og langt flere blandt hunde. 95 % af dødsfaldene sker i Asien og Afrika. Vi har sat ind med vaccinationsprogrammer i mange af de værst ramte områder.

I Afrika har vi med stor succes vaccineret hundene i Zanzibar. Her har der i lang tid ikke har været rapporteret nogle rabiestilfælde. I Kenya vaccinerede vi sidste år over 80.000 hunde, og i mange områder er hundene nu hverken i fare for at blive smittet med rabies eller for at blive dræbt af mennesker, der frygter den dødbringende sygdom.Emiliy Mudoga leder vores arbejde for at vaccinere hunde i Afrika.

Hundene i Sierra Leone er i fare

I Sierra Leone er situationen dog stadig ekstremt kritisk for hundene. Tusindvis af hunde er i fare for at blive mishandlet eller dræbt med brutale metoder. De bliver slået med køller eller stenet, fordi indbyggerne frygter, at de spreder rabies. Alle har set familiemedlemmer eller naboer dø af rabies efter et hundebid, og angsten får dem til at angribe hundene.

I 2016 startede vi et pilotprojekt op i Sierra Leone, hvor vi vaccinerede et mindre antal hunde. Vi har igangsat et samarbejde med myndighederne, så vi kan vaccinere langt flere hunde i løbet af 2017 og de kommende år.

Kun vaccinationer kan udrydde rabies og redde tusindvis af hunde- og menneskeliv.

Læs mere: I 2016 nåede vi op på 1 million vaccinationer af hunde >>

FN og WHO vil bruge vores dyrevenlige metoder til at udrydde rabies >> 

Køer og bøfler fanget i oversvømmelser

Tusindvis af køer og bøfler kan dø af sult eller sygdomme under de voldsomme oversvømmelser.

Vi er rykket ud for at hjælpe dyrene i det sydlige Thailand. Uden denne indsats kan tusindvis af køer og bøfler dø af sult eller sygdomme under de voldsomme...

Reddet: To bjørne får et nyt liv

To bjørne er reddet i Pakistan

To nye bjørne er flyttet ind i reservatet i Pakistan. Den ene har i årevis måttet kæmpe for sit liv i brutale bjørne-hundekampe – den anden er blot en unge,...