Fyld ferien med vilde oplevelser

07/07/2014

At se vilde dyr i naturen er en uforglemmelig oplevelse. Drop de arrangerede dyreshows som delfinarier og elefantridning og oplev i stedet de vilde dyr i naturen, hvor du kan se deres naturlige adfærd - f.eks. på safari med elefanter, løver eller hvaler.

"Det er et paradoks, at turister ikke forbinder delfinshows med dårlig dyrevelfærd. Delfinarier repræsenterer både dårlig dyrevelfærd og er med til at udrydde de vilde bestande i vores have."

Nu er det sommerferietid for mange danskere, og mange glæder sig sikkert til at opleve kulturen på de varme feriedestinationer. Ofte indebærer ferieudflugterne oplevelser med dyr - specielt vilde dyr, der optræder. Delfiner, spækhuggere og elefanter kan begejstre mange med deres spektakulære tricks. Men hvis turisterne kendte bagsiden af medaljen for disse intelligente dyr, ville de sandsynligvis tænke sig om en ekstra gang, før de støttede et delfinarie eller red på en elefant. 

Danskerne vil ikke støtte dyremishandling

Ni ud af ti danskere mener, at det er dyremishandling at fratage et dyr muligheden for at følge dets naturlige instinkter. Samtidig har en tredjedel af de adspurgte alligevel overværet et delfinshow. Det viser en YouGov-undersøgelse, som World Animal Protection gennemførte i 2014. 

”Det er derfor vores opgave som dyrebeskyttelsesorganisation at fortælle danskerne om, hvad der foregår bag scenen ved dyreshows. For det er et paradoks, at turister ikke forbinder delfinshows med dårlig dyrevelfærd. Delfinarier repræsenterer både dårlig dyrevelfærd og er med til at udrydde de vilde bestande i vores have,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection.

Bag scenen lider dyrene

Størstedelen af de delfiner og spækhuggere, vi ser optræde i delfinarier, er indfanget fra naturen. Fjernet fra deres familieflok tvinges de til at optræde flere gange om dagen. De store havpattedyr tager både fysisk og psykisk skade af fangenskabet. Delfiner og spækhuggere får ofte kronisk mavesår og udviser unormal adfærd, fordi det er så stor en psykisk belastning for dem at leve i fangenskab. 

Elefanter indfanges også fra naturen. De bliver mentalt ”knækkede” for at tvinge dem til at lade mennesker ride på sig eller lære tricks. Det sker under store fysiske og psykiske lidelser. Elefanterne står lænket det meste af dagen og får ikke den pleje, de skal have. Der er hvert år eksempler på turister og elefanttrænere, der kommer til skade, fordi elefanter bliver aggressive af den dårlige behandling, de udsættes for.

Oplev dyr i naturen, hvor de hører hjemme

Listen over lidelser hos vilde dyr, der optræder i dyreshows rundt omkring i verden, er meget lang. Og hvis man ikke har en faglig indsigt, er det svært at vurdere, om et dyr lider, og om det er indfanget fra naturen. Derfor opfordrer vi i World Animal Protection til, at man dropper de traditionelle dyreshows på feriestederne og i stedet støtter de oplevelser, der fører en ud i naturen. Her kan man få en oplevelse for livet.

Læs vores 10 gode råd til en dyrevenlig ferie >>

Skriv under på, at du siger nej til dyreshows >>

Bolivias alpakaer får tiltrængt hjælp

Alpakaer i Andesbjergene

Voldsomme minusgrader, store snestorme og tørke truer alpakaerne i Bolivias Andesbjerge. Vi har sørget for mad og dyrlægehjælp og hjælper samtidig ejerne med...