Forskere fastslår: Delfinunderholdning er dyremishandling

03/09/2020

En række anerkendte forskere hjælper os med at råbe rejsebranchen op og få dem til at forstå, at delfiner og andre hvaler ikke trives i fangenskab.

Den sørgelige sandhed er, at delfiner og hvaler helt grundlæggende aldrig vil kunne trives i fangenskab, og det er der ingen akkreditering, der kan ændre på.

Selvom et delfinarium er akkrediteret af eller medlem af en brancheorganisation, er det stadig ikke et etisk ansvarligt valg at besøge stedet. 

Det har vi længe arbejdet for at skabe opmærksomhed om – og vi bliver nu bakket op af 23 anerkendte forskere, der har skrevet under på et åbent brev til rejseindustrien.

Hvad er akkreditering?

En akkreditering betyder, at en tredjepart bekræfter, at en organisation eller et produkt lever op til bestemte retningslinjer. Når vi som forbrugere ser et logo eller mærke, som siger god for det, vi har købt, betyder det normalt, at andre har krydset af på en ”etisk tjekliste” på vores vegne.

De fleste kender til mærkningsordninger for f.eks. kaffe, chokolade, tøj, frugt eller kød. På samme vis tror rejseselskaber og turister måske, at hvis en turistattraktion med vilde dyr har et logo, der viser, at de er medlem af en brancheorganisation, så er det en garanti for, at dyrene ikke lider.

Det er desværre ikke tilfældet.

Bagom mærkningen

Vi har ved hjælp af over 300.000 underskrifter lagt pres på rejsegiganten Expedia Group for at få dem til at droppe billetsalget til delfinunderholdning. Det fik dem i starten af året til at opdatere deres dyrevelfærdspolitik, så de fremover kun sælger billetter til delfinarier, havtemaparker og akvarier, der er anerkendt af World Association of Zoos and Aquariums (WAZA) og Alliance of Marine Mammal Parks and Aquariums (AMMPA).

Men det er ikke nogen garant for dyrevelfærden de pågældende steder.

Af vores rapport fra sidste år fremgik det, at en lang række medlemmer af WAZA overtræder organisationens egne retningslinjer for dyrebeskyttelse. WAZA selv indrømmer, at de ikke har magt til at håndhæve eller kræve bestemte standarder af de zoos, der hører under deres medlemssammenslutninger. 

Delfinshow i Zoomarine, Portugal, der er akkrediteret af AMMPA og indirekte medlem af WAZA

Delfinshow i Zoomarine, Portugal, der er akkrediteret af AMMPA og indirekte medlem af WAZA

AMMPA har et akkrediteringsprogram, der involverer en todages inspektion. Men standarderne er fastlagt af industrien selv – ikke af uafhængige eksperter.

Den sørgelige sandhed er, at delfiner og hvaler helt grundlæggende aldrig vil kunne trives i fangenskab, og det er der ingen akkreditering, der kan ændre på. En turistattraktion med delfinshows, eller som tilbyder de besøgende at svømme med delfiner i fangenskab, vil aldrig være et etisk ansvarligt valg.

Derfor lider delfiner og hvaler i fangenskab

  • Delfinbassiner er i gennemsnit 200.000 gange mindre end delfiners hjemmeområder i naturen.
  • I naturen kan havpattedyr svømme op til 50 km i timen og dykke ned til 500-1.000 meters dybde. Det har de ingen mulighed for i små, lavvandede bassiner. 
  • Delfiner er meget intelligente og har en kompleks social adfærd, som de aldrig kan få dækket til fulde i fangenskab.
  • Delfiner og andre hvaler i fangenskab udviser ofte tvangspræget adfærd som at svømme i små, gentagne cirkler eller ligge ubevægelige tæt på vandoverfladen.
  • Mange arter af delfiner og andre hvaler dør tidligere i fangenskab, end de ville i naturen, og de lider ofte af stressrelaterede infektioner, knækkede tænder, sår fra angreb af andre delfiner, mavesår og andre dårligdomme.

Læs forskernes åbne brev

Delfiner har kæmpestore hjemmeområder i naturen. Foto: Mandurah Cruises

Delfiner har kæmpestore hjemmeområder i naturen og kan aldrig få opfyldt alle deres naturlige behov i fangenskab. Foto: Mandurah Cruises

Lad vilde dyr blive i naturen

Udnyttelsen af delfiner i turistindustrien er en del af den globale handel med vilde dyr, der er skyld i millioner af vilde dyrs lidelser. Samtidig skader handlen økosystemerne og er en fare for folkesundheden, da den tætte omgang med vilde dyr kan føre til spredningen af smitsomme sygdomme og pandemier.

Hjælp os med at få verdens mest indflydelsesrige lande til at forbyde handlen med vilde dyr:

Skriv under

Turister flokkes om elefantoplevelser

Elefantvask og -badning er blevet populært blandt turister

Antallet af elefanter i fangenskab i Thailand er i de seneste ti år eksploderet, så der i dag er 70 % flere elefanter, der udnyttes i turistindustrien....