Fanget på video: Sådan nedbrydes elefantunger i turistindustrien

24/06/2020

Chokerende videooptagelser viser den brutale træning, som unge elefanter udsættes for, når de skal gøres føjelige nok til at bære rundt på turister og optræde i shows.

”Lige nu bliver elefanterne ikke redet på, vasket, brugt som fotorekvisitter eller tvunget til at optræde med tricks og kunster. Lad os sørge for, at det forbliver sådan.”

Advarsel: Stærkt indhold

OBS: De værste optagelser vises ikke i denne video.

I videomaterialet, som der herover vises korte klip fra, ser man bl.a. otte elefantunger, der bliver:

  • fjernet med magt fra deres mødre
  • bundet til pæle og gennembanket
  • tvunget til at gå med sammenlænkede ben

”Jeg har slet ikke ord til at beskrive den frygtelige tortur af elefantunger. Jeg har set rigtig mange rystende former for dyremishandling gennem årene, men det her er så grumt, at det næsten ikke er til at forstå,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Hun fortsætter: ”Hvis turisterne så de små unger blive tæsket med skarpe kroge og hørte dem skrige panisk efter deres mødre, tror jeg ikke, at der ville være en eneste kunde tilbage til elefantunderholdning. Men den brutale træning foregår jo i det skjulte.” 

Lad ikke dyremishandlingen vende tilbage sammen med turisterne

Elefantunge står fastlænket

Lige nu er de fleste turistattraktioner midlertidigt lukkede pga. coronakrisen. Men snart begynder turisterne gradvist at vende tilbage. Inden da bør vi helt grundlæggende ændre den måde, elefanter i fangenskab bliver behandlet på.

“Vi står ved en korsvej, når det gælder vores forhold til vilde dyr. Den globale turisme er lige nu sat på pause pga. COVID-19. Lad os udnytte denne chance til at skabe en bedre fremtid for elefanterne, inden turisterne begynder at vende tilbage. Vi opfordrer turistindustrien til at revidere deres dyrevelfærdspolitikker og stoppe med at tilbyde oplevelser, der udnytter vilde dyr,” siger Gitte Buchhave.

”Lige nu bliver elefanterne ikke redet på, vasket, brugt som fotorekvisitter eller tvunget til at optræde med tricks og kunster. Lad os sørge for, at det forbliver sådan.”

Elefantturismens grimme bagside

Elefantunge gennemgår 'the crush' for at gøre den føjelig

Der er omkring 2.800 elefanter i fangenskab, som bliver udnyttet i lejre over hele Thailand, og som har gennemgået denne grusomme træning. 

De rystende videooptagelser er blevet filmet for at dokumentere de mest almindelige metoder til at nedbryde elefanterne mentalt. Disse metoder inkluderer bl.a.:

  • brug af ’elefantkrogen’ – en jernkrog, der jages ind i elefantens mest følsomme områder
  • lænker til at fastspænde elefanten
  • hyppig eksponering for stressende situationer

Træningen skal gøre elefanterne så føjelige, at de kan bruges til shows, elefantridning, elefantvask og andre interaktioner med mennesker.

Turisternes ønske om oplevelser med elefanter gør, at der hele tiden er efterspørgsel på nye elefanter i turistindustrien.

En fremtid uden elefantmishandling

Vi mener, at der bør indføres et forbud mod at avle på elefanter i fangenskab for at sikre, at fremtidige generationer ikke skal gennemgå denne traumatiske træning. 

Turister kan gøre en forskel ved at fravælge udflugter med denne type aktiviteter og i stedet opleve elefanter i naturen eller besøge elefantvenlige lejre.

De fleste elefanter i fangenskab kan ikke slippes ud i den fri natur, så for dem er en elefantvenlig lejr den bedste løsning. Her kan man opleve elefanterne leve et mere naturligt liv, hvor de er fri til at vandre omkring, græsse, bade og socialisere med hinanden. Samtidig sikrer indtægterne fra de besøgende, at elefantførerne – mahoutterne – fortsat kan forsørge sig.

Den globale handel med vilde dyr skal stoppes

Udnyttelsen af elefanter i turistindustrien udgør er en del af den globale handel med vilde dyr, der er skyld i millioner af dyrs lidelser. Samtidig skader handlen økosystemerne og er en fare for folkesundheden, da den tætte omgang med vilde dyr kan føre til spredningen af smitsomme sygdomme og pandemier.

Handlen med vilde dyr skal stoppes – både for dyrenes, naturens og vores egen skyld. Du kan hjælpe os med at lægge pres på nogle af verdens mest indflydelsesrige lande for at få dem til at indføre et forbud:

Skriv under