Den reddede bjørn Berdy har fået et nyt liv i Balkasar-reservatet i Pakistan

Et nyt liv til tre mishandlede bjørne

Nyheder

Tre nye, pelsklædte beboere er ved at finde sig til rette i bjørnereservatet, vi finansierer i Pakistan. Albus, Berdy og Brune kommer alle fra et usselt liv, hvor de er blevet udnyttet til at underholde mennesker.

Fotos: BRC

Som unger fik bjørnene Albus, Berdy og Brune rødglødende jernstænger presset gennem snuden. Derefter blev hårde metalringe med reb i trukket gennem hullerne som en evigt smertende påmindelse om, at de var under menneskers kontrol. 

De tre bjørne blev trænet til at ’danse’ ved at blive anbragt på glohede metalplader med brændende kul under. Som voksne blev de ikke kun brugt som dansebjørne, men også i bjørne-hundekampe, hvor de blev bundet fast og måtte forsvare sig mod angribende hunde.

Nu er det heldigvis lykkedes vores pakistanske partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC) at give dem et nyt liv. Albus blev konfiskeret af politiet, mens Berdy og Brunes ejere frivilligt overgav dem til reservatet til gengæld for, at BRC hjalp dem med en alternativ levevej.

Berdy nyder livet

Berdy trives i sit nye liv.

Både fysiske og psykiske sår heles

De tre bjørne var underernærede, da de ankom til Balkasar Bjørnereservat, fordi de var blevet fodret med affald som rådden frugt og muggent brød. De mange traumatiske år med mishandling havde desuden sat sig deres tydelige spor. Bjørnene havde sår og ar i hovedet og på halsen, og de var bange, aggressive og konstant forsvarsberedte.

Heldigvis er de begyndt at få det mærkbart bedre, nu hvor de lever trygt og beskyttet. Brune, som var meget aggressiv i starten, er allerede blevet meget roligere og venligere. Og Albus, der var ekstremt stresset ved ankomsten, er begyndt at falde til og har vænnet sig til de andre bjørne.

Indtil videre er bjørnene i reservatets karantæneområde, indtil de er klar til at blive lukket ud i det store reservatområde. Her passer de ansatte godt på dem og feder dem op med nærende mad og særlige lækkerier. Alle tre bjørne er især begejstrede for friskbagt brød og sukkerrør.

Brune og Berdy leger meget sammen og nyder en dukkert i vandhullet. Albus er den mere afslappede type, der elsker at ligge i timevis og hvile sig i en bunke tørret græs.

Berdy nyder livet

Berdy og Brune er blevet gode venner.

Vi nærmer os målet

Det er et langt, sejt træk at sætte en stopper for udnyttelsen af bjørne i Pakistan. Men siden vi startede vores arbejde i landet for over 20 år siden, er vi gradvist og sikkert kommet nærmere målet. 

Alene de seneste to år er antallet af bjørne brugt til underholdning i Pakistan faldet med 23 %. I dag er der kun omkring 85 bjørne tilbage, der bliver brugt som dansebjørne, hvoraf omkring 10 også bliver udnyttet til bjørne-hundekampe.

Det er naturligvis 85 bjørne for meget, og vi stopper ikke kampen, før alle bjørnene er blevet reddet og har fået et godt bjørneliv – ligesom det, der nu venter Brune, Berdy og Albus i bjørnereservatet.

Berdy nyder livet

Berdy, Brune og Albus får mange nye indtryk i deres nye hjem i Balkasar Bjørnereservat.

Vil du vide mere