Bhoori nyder livet i bjørnereservatet Zarnesti i Rumænien

Et bedre sted for dyr i 2013

Nyheder

Her i begyndelsen af det nye år vil vi takke for alt, vi kunne gøre for dyr i året, der gik. Takket være alle de mennesker, der tror på og kæmper for sagen, har så mange dyr fået hjælp.

Denne artikel blev skrevet, da vi hed WSPA. Læs om, hvorfor vi har ændret navn.

Kampen for verdens dyr kan nogle gange virke overvældende. Der er så meget, der skal forbedres for så mange dyr. Her i begyndelsen af det nye år vil vi dog stoppe lidt op og huske de mange forbedringer, der skete for dyrs velfærd i 2013. For takket være alle de mennesker, der tror på og kæmper for sagen, har så mange dyr fået hjælp.

Se eksempler på, hvad du var med til at udføre rundt om i verden her i vores video. Under videoen kan du læse mere om nogle af vores indsatsområder i Danmark og Norden.

Køer på græs

Igen i 2013 satte vi fokus på den kedelige udvikling for malkekøer i dansk landbrug. Syv ud af ti malkekøer oplever aldrig det friske og grønne græs, men tilbringer hele deres liv indenfor i stalden. Vi mener, at alle køer skal have mulighed for at komme ud i frisk luft og få græs under klovene. I dag er det kun de økologiske køer, der ifølge loven skal være ude om sommeren.

Nej til dyreshows

Vi har kontaktet alle større danske rejsearrangører med en opfordring til at ophøre med promovering af shows med vilde dyr. Vi arbejder målrettet på at overbevise de tre største nordiske rejsearrangører om, at disse shows involverer dyremishandling, og at rejsearrangørerne ved at markedsføre disse shows har et medansvar for dyrenes lidelser.

Bjørne reddet i Rumænien ...

I Rumænien var vi i løbet af 2013 med til at redde fem bjørne: Betty, Gheorghe, Doru, Graeme og Halewood. Bjørnene levede tidligere i zoologiske haver, hvor de intet andet havde at foretage sig end at hver dag vandre trøstesløst frem og tilbage i deres bure og klatre lidt på burenes tremmer.

I dag lever de fem bjørne et langt mere naturligt liv i bjørnereservatet Zarnesti, hvor de kan slange sig i græsset og følge deres instinkter til at klatre i træer, lede efter føde og svømme i bjergreservatets søer - og ikke mindst at gå i hi i vintermånederne.

... og i Pakistan

Vores indsats for at stoppe traditionen med arrangerede kampe mellem bjørne og hunde i Pakistan betød, at vi i 2013 kunne redde yderligere fem bjørne til reservatet i Balkasar. 

I årets første halvdel drejede det sig om hun- og hanbjørnene, Lucia og Vidaar. Til vores sorg skulle det vise sig, at begge bjørne var uhelbredeligt svækket efter årene i fangenskab med blandt andet fejlernæring. Måske var det, fordi de for første gang i mange år endelig kunne slappe af, at Lucia og Vidaar kort efter redningen mærkede, hvor udmattede de var. De nåede kun at få en forsmag på deres nye liv i Balkasar, før de med ugers mellemrum begge sov ind. 

I august blev det heldigvis tid til at glædes igen, da det lykkedes at give de tre bjørne Maori (som betyder "for evig og altid"), Veera ("den store og stærke") og Daisy ("den uskyldige") en ny chance til et godt bjørneliv i Balkasar. Med de tre nyes ankomst bor der i dag 22 bjørne i skovreservatet, men der er stadig plads til i hvert fald de omkring 50 bjørne, som vi stadig skal redde.

Tyrefægtning

Spanien valgte i efteråret 2013 at ophøje tyrefægtning til spansk kulturarv. Det udløste en massiv protest, og sammen med andre dyrebeskyttelsesorganisationer kunne vi aflevere mere end en kvart million underskrifter imod lovforslaget, hvoraf 27.815 kom fra danskere. Kampen mod tyrefægtning fortsætter.

Kopi Luwak

Sammen med de øvrige WSPA-lande i Europa fik vi i kølvandet på en tv-dokumentar fra BBC sat fokus på dette besynderlige kaffe-produkt. Kaffen bliver produceret af kaffebønner, der er spist af desmerkatte og har passeret gennem dyrenes fordøjelseskanal.

Desmerkattene opdrættes og holdes under meget kritisable forhold på farme i Asien, og vores mål med kampagnen er at få stoppet salget af kaffe, der stammer fra dyr på farme samt at få indført en international certificering af Kopi Luwak. I Danmark valgte alle de forhandlere, vi kontaktede, at fjerne Kopi Luwak fra sortimentet.

Hvalturisme på Færøerne

Vi har undersøgt potentialet for hvalturisme på Færøerne. Turismen er en af verdens hurtigst voksende økonomier, og ved at sætte fokus på det færøske potentiale for naturbaseret turisme håber vi, at de årlige slagtninger af grindehvaler kan mindskes og i bedste fald ophøre.

Ifølge en international undersøgelse – bestilt af WSPA – svarede 37 % af de personer, der finder Færøerne interessant som destination, at de ikke besøger øerne netop på grund af hvalfangsten.

2013 var også året ...

... hvor WSPA fik højere rådgivende status i FN, hvor EU indførte forbud mod dyreforsøg for kosmetiske produkter – og hvor Indien fulgte trop - og endelig hvor Danmarks mest fremtrædende dyreven inden for det politiske liv, Dan Jørgensen, takkede ja til posten som fødevareminister.

Vi ser frem til at kæmpe for beskyttelse af verdens dyr i 2014. Tak, for at du er med os!

Vil du vide mere