Saga

Endnu et ungt marsvin holdes fanget i Fjord&Bælt

Nyheder

Endnu et marsvin er røget i et bundgarn og skal nu tilbringe resten af livet i fangenskab i besøgs- og forskningscenter i Kerteminde. Vi kræver, at de to unge marsvin sættes fri igen.

Besøgscenteret Fjord&Bælt har fået endnu et marsvin i nettet, som om ganske kort tid er klar til at blive præsenteret for de øvrige marsvin Freja og Saga. 

Det nye marsvin er en han, som har fået navnet Eskild. I fremtiden kan han – udover at indgå i forsøg – bliver brugt til at avle på centerets unge marsvin Saga, som de fik ind for blot få måneder siden. Dermed vil Fjord&Bælt være i stand til at øge bestanden af marsvin, som bruges til fremvisning for besøgende og forskning.

Ikke for sent at sætte marsvinene liv

Det er stadig muligt at genudsætte Saga og Eskild.

”De to nye marsvin har kun været indfanget i en kort periode. De kan sagtens sættes fri igen uden at tage skade og dermed leve resten af deres liv i det fri. Desværre kan det samme ikke siges om marsvinet Freja, som har levet i havnebassinet i 23 af sine 25 år. Det bedste for Freja ville være at give hende et så stressfrit liv som muligt og fritage hende fra forskning og fremvisning resten af hendes liv,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Havnebassinet ved Fjord&Bælt, hvor marsvinene holdes i fangenskab

Fjord&Bælts havnebassin, hvor marsvinene holdes i fangenskab.

Flere vilde marsvin bliver berørt

Fjord&Bælt har i en årrække indhentet marsvin fra det fri for at sikre, at de kan fortsætte deres forskning. I alt har de indhentet otte marsvin fra naturen. Yderligere har de formået at avle fire unger i årenes løb, men ingen af dem lever i dag. Så det er kun Freja, Saga og Eskild, der er tilbage, men med en ny han er centeret nu i stand til at øge deres bestand fremadrettet. 

Ifølge dispensationen gives der tilladelse til, at Fjord&Bælt må indhente to marsvin fra naturen. Men her tages der ikke hensyn til, at der rent faktisk indfanges flere dyr end de to. Tilladelsen medfører dermed, at et større antal marsvin i det fri kan blive berørt end blot de to, der er givet tilladelse til. Det er kritisabelt, mener Gitte Buchhave:  

”Det et slet ikke til at forstå, at danske myndigheder i 2020 fortsat tillader, at der indfanges vilde dyr fra naturen, der skal tilbringe resten af livet i fangenskab i små havnebassiner.”

Vil du vide mere