Elefantvenlig turisme er varmt emne på international rejsemesse

08. Marts. 2017

Tusindvis af elefanter bliver mishandlet og misrøgtet i turistindustrien. Nu bliver der sat fokus på problemet på verdens største rejsemesse, ITB Berlin.

Vi samarbejder med rejsebranchen om at vise, at der er et marked for elefantvenlig turisme. Lige nu mødes vi med flere af branchens tunge spillere på rejsemessen ITB Berlin, der løber af stablen den 8.-12. marts.

Målet med samarbejdet er, at rejseudbydere skal stoppe med at tilbyde udflugter til steder, hvor elefanterne lider – for eksempel når de bærer rundt på turister eller optræder med tricks. I stedet skal de vælge steder, hvor turister kan opleve elefanterne i mere naturlige omgivelser.

Turister skal kunne gennemskue falsk varebetegnelse

Som del af samarbejdet er der nedsat en arbejdsgruppe, som kigger nærmere på elefantvenlige løsninger.

Foruden at få stoppet udflugter til steder, hvor elefanter lider, arbejder gruppen også på at sikre ens standarder for elefanter i fangenskab i turistindustrien. Disse standarder skal hjælpe turister og rejsearrangører med at kunne identificere de gode turiststeder. Turistindustrien er i dag fyldt med misbrug af betegnelser som 'reservat' og 'redningscenter', men ofte er der tale om falsk varebetegnelse.

TUI tager ansvar

"Hos TUI Group vil vi gerne fremme global ansvarlighed for økonomisk, miljømæssigt og socialt bæredygtige aktiviteter," siger Jane Ashton, CSR-ansvarlig hos TUI Group.

"Som en af de største på markedet er det vores ansvar at vise respekt for naturen og at tage beskyttelsen af dyr seriøst. Derfor er vi stoppet med at tilbyde elefantridning og elefantshows. I stedet tilbyder vi elefantvenlige udflugter og vil fortsætte med at finde de steder, hvor vores kunder kan opleve elefanter med respekt."

Håb for elefanterne

Julie Middelkoop, der leder vores kampagnearbejde mod udnyttelsen af vilde dyr, siger:

"Det er en fantastisk mulighed for rejseindustrien. Nu har de mulighed for at ændre livet for tusindvis af elefanter ved at bevise, at der er stor efterspørgsel på turistoplevelser, hvor elefanter får lov til at være elefanter. Vi håber, at vil få flere til at stoppe med udnyttelsen og mishandlingen af elefanter, så disse intelligente og sociale dyr kan få et bedre liv."

Samarbejde på tværs af rejseselskaberne

Arbejdsgruppen startede allerede med at diskutere elefantvenlig turisme på ITB Berlin sidste år. Siden da har medlemmerne delt data med hinanden – blandt andet hvor mange af deres kunder der har besøgt elefantattraktioner. De har desuden undersøgt, hvor villige kunderne er til at betale mere for elefantvenlige udflugter.

Gruppen består af fem rejsearrangører (TUI Group, The Travel Corporation, Der Touristik, Intrepid Group og EXO Travel), den britiske sammenslutning af britiske rejseagenter (ABTA) samt Travellife, der tilbyder bæredygtighedssystemer til rejsebureauer. Alle parterne deltager i mødet på ITB Berlin, som vi faciliterer.

Tusindvis af elefanter lider i turistindustrien

I Asien lever over 3.000 elefanter i fangenskab og bliver brugt til turistunderholdning som for eksempel elefantridning eller -shows. Størstedelen bliver holdt på turiststeder under elendige forhold. Når de ikke underholder turister, står de fleste af elefanterne lænket dag og nat.

En elefants liv i fangenskab starter med svære traumer, når den som unge bliver taget fra sin mor. Den lille unge blive slået og mishandlet for at knække den mentalt, så den bliver føjelig nok til at underholde turisterne.

Vi har igennem længere tid været i dialog med rejsebranchen, og over 160 rejseselskaber har nu droppet elefantridning- og shows. Verdens største rejsesite, TripAdvisor, har desuden stoppet deres billetsalg til mange af de steder, hvor elefanter og andre vilde dyr bliver mishandlet og udnyttet.

Hjælp os med at beskytte dyrene – skriv under nu >>

Eller bliv fast månedlig støtter og hjælpe os med at få dyrene ud af underholdningsbranchen.

Støt her

"Det er en fantastisk mulighed for rejseindustrien. Nu har de mulighed for at ændre livet for tusindvis af elefanter ved at bevise, at der er stor efterspørgsel på turistoplevelser, hvor elefanter får lov til at være elefanter."

Del i dit netværk:

Pinterest