Elefanter lider for at underholde turister
Nyheder
Vores kampagne fortæller turister sandheden om vilde dyrs forhold i underholdningsindustrien. Læs om nogle af myterne om elefanter, der bruges i elefantridning og elefantshows.
På World Animal Day den 4. oktober lancerede vi en kampagne, der skal fortælle turister sandheden om, hvordan vilde dyr behandles, for at de kan underholde turister.
Vi fik opbakning fra kendte personer som Ricky Gervais, John Hurt, Sharon Osbourne og Kristin Bauer, der delte vores video på Twitter og Facebook. Videoen fortæller om de lidelser, elefanter udsættes for, for at turister kan ride på dem. Kampagnen fik også dækning af flere medier, herunder den store britiske avis The Guardian, der bragte en artikel om de virkelige forhold for elefanter, der bruges til elefantridning og i elefantshows.
Dræb myterne om elefanter i underholdning
Der findes flere myter om elefanter, der bruges til elefantridning og i shows, hvor de for eksempel underholder med at spille fodbold, gå på line eller male billeder.
Myte 1: Elefanter er domesticerede dyr
Elefanter er ikke domesticerede dyr. De er vilde dyr, der bliver knækket mentalt med fysisk og psykisk vold, for at turister kan ride på dem. Domesticerede dyr som hunde, køer og heste er fremkommet ved selektiv arv igennem mange generationer, så de i dag har fået den ønskede adfærd. Elefanter har derimod deres vilde instinkter intakt – selv når de er blevet født i fangenskab.
Myte 2: Der findes ansvarlige udbydere af elefantrideture
Der er helt enkelt ikke ansvarligt at ride på elefanter eller se elefantshows. Elefanterne bliver mishandlet for at få dem til at optræde og tillade mennesker at ride på sig, og de tager fysisk skade af at bære rundt på turister og udføre tricks. De store og stærke dyr kan ganske vist trække flere tusind kilo efter sig - men deres rygge er ikke bygget til at bære tunge byrder. Vægten fra sadlen og passagerne kan give dem smerter og skader. Og de er ikke bygget til at stå på bagbenene eller lave mange andre af de tricks, de viser i shows.
Myte 3: Elefanter i fangenskab er med til at bevare bestanden af elefanter i naturen
Tvært imod. Elefanter formerer sig kun sjældent i fangenskab, og der fødes derfor slet ikke nok elefanter i fangenskab til at imødegå efterspørgslen fra turistindustrien. I stedet fanges elefanter fra naturen, så de kan underholde turisterne. Den illegale tilfangetagelse af elefanterne er en brutal affære, og ofte dræbes elefantungernes mødre og andre hunelefanter, når de prøver at beskytte dem fra at blive taget til fange.
Myte 4: Elefanter i turistindustrien kommer fra skovhugstindustrien
Indtil 1989 blev elefanter i Thailand primært brugt i skovhugstindustrien. Da kommerciel skovhugst blev forbudt i hele landet, stod mange elefantejere uden en indtægtskilde, og de tyede i stedet til turistindustrien. I dag – omkring et kvart århundrede senere – er disse elefanter nu gamle eller døde. Men antallet af elefanter, der bliver brugt til at underholde turister, er i mellemtiden steget, og mange af disse elefanter er fanget fra naturen.
Myte 5: Turister ønsker at ride på elefanter
Det er sandt nok, at mange turister gerne vil prøve at ride på en elefant, når ferien går til en eksotisk destination. Men ofte skyldes det, at de ikke kender til den mishandling, der finder sted, for at de kan ride på elefanten. Når de lærer sandheden at kende om elefanternes forhold, ønsker de fleste ikke længere at støtte denne grusomme industri. Og heldigvis er der mange muligheder for i stedet at opleve elefanter i deres naturlige omgivelser.
Rejsearrangører siger stop
Flere rejsearrangører er efter dialog med os stoppet med at tilbyde arrangementer og udflugter, der involverer underholdning med vilde dyr. I Skandinavien gælder det Albatros Travel og Lotus Travel – og vi er p.t. i dialog med flere skandinaviske rejsearrangører. Vi har også været medvirkende til, at australske Intrepid Travel, amerikanske STA Travel samt 15 hollandske rejsearrangører ikke længere tilbyder elefantridning og –shows til deres gæster.