tigers in mumbai zoo

Dyrebare dyr: Tigeren

Nyheder

Tigre kan være blide, har et stort beskytterinstinkt og er dygtige svømmere – og er en af de arter, der er truet af handlen med vilde dyr. Lær mere om tigeren.

De majestætiske tigre har sneget sig gennem jordens jungler, græsgange og isklædte landskaber i mere end to millioner år. De er blevet afbilledet som et symbol på magt og styrke af konger, lande og militære styrker i flere århundreder.

Læs videre og find ud af mere om planetens største vilde kattedyr.

Store, stærke og hurtige

Tigres størrelse varierer afhængigt af arten, men voksne tigre kan blive op til 3 meter lange og veje tæt på 300 kg. Trods størrelsen er en hurtig; den kan bevæge sig med op til 45 km i timen, når den jagter et bytte.

Fordi tigre er store dyr, har de brug for store territorier. Om natten bevæger de sig rundt på et område på op til 32 km på jagt efter byttedyr som bøfler, vildsvin og antiloper. 

Tigre er gode til at svømme takket være deres store poter med svømmehud og deres muskuløse kroppe. Der findes eksempler på tigre, der har svømmet op til 29 km, når de har krydset floder.

En tiger i vand

Stævnemøder varer flere dage

Tigre er solitære dyr, dvs. at de lever alene og ikke i flok. Voksne tigre i naturen interagerer kun, hvis de slås for at forsvare deres territorium, og når de parrer sig.

Tigeren lader sine artsfæller vide, at den er klar til at parre sig, ved at brøle højt. Det kan høres hele 3 km væk. Når en han- og huntiger har fundet hinanden på denne måde, tilbringer de adskillige dage sammen og parre sig ofte i løbet af dette tidsrum.

En rigtig tigermor

Huntigre er yderst beskyttende over for deres unger. De gør alt, hvad der står i deres magt for at sikre deres afkom mod enhver fare såsom angreb fra andre vilde dyr som slanger, ulve eller endda andre tigre.

En tiger er drægtig i omkring 3 ½ måned. Der er i gennemsnit 2-3 unger i et kuld, men der kan komme helt op til 6 unger. Hver unge har sit eget unikke mønster af farver og striber, så ikke to tigre er ens.

Tigermødre forbereder sig på ankomsten af deres unger ved at lave huler i klippespalter, grotter, tykt græs eller hule træer. Ungerne bliver i hulen i ca. to måneder, og moren forlader dem kun sjældent, da de er afhængige af hendes mælk. 

Når ungerne skal flyttes, bærer moren dem i nakkeskindet. Hun løfter dem så blidt og forsigtigt, at man ikke skulle tro, at tigerens stærke kæbe har en bidstyrke på over 500 kg.

Tiger i naturen

Tigertræning

Moren viser sine unger, hvordan de skal snige sig ind på et bytte, overraske det og dræbe det med et nakkebid eller ved at kvæle det med et fast bid om struben. Ungerne lærer ved at kigge på, hvad moren gør og kopiere hende. Moren nedlægger også byttedyr, som ungerne får lov til selv at gøre en ende på, inden de spiser dem.

Tigerunger elsker at lege med deres søskende. De springer på hinanden, legeslås og jagter haler. Legeslåskampene lærer de unge dyr at kæmpe mod andre rovdyr, inklusiv andre tigre. 

Tigerunger er omkring 2-3 år gamle, når de forlader deres mødre.

Tigre forsvinder fra naturen

De er seks underarter af tigre tilbage i verden: Den bengalske tiger, den indokinesiske tiger, den sydkinesiske tiger, den malaysiske tiger, sumatratigeren og den sibiriske tiger.

Desværre er tre tigerarter uddøde: Den kaspiske tiger, balitigeren og javatigeren.

I dag er der færre end 3.900 tigre tilbage i naturen. For blot 100 år siden levede der 100.000 tigre over hele Asien, men jagt og ødelæggelse af deres leveområder har gjort, at de nu næsten er uddøde.

Ikke to tigre er ens - alle har unikke mønstre af striber og farver

Lider i fangenskab

Hver eneste dag lider tusindvis af tigre, når de bliver indfanget og dræbt eller avlet og tvunget til et liv i fangenskab. Omkring 12.000 tigere over hele verden lever i fangenskab under elendige forhold. 

Nogle tigre avles for deres kropsdeles skyld. Deres skind, tænder, poter og knogler bruges som ingredienser i traditionel asiatisk medicin, til tøj, smykker eller pyntegenstande.

Andre trænes med brutale metoder til at optræde for turister i shows eller som selfierekvisitter. Både mødre og unger lider, når der speedavles på tigre ved turistattraktioner. Ungerne tages alt for tidligt fra deres mødre blot 2-3 uger efter fødslen, så turister kan kramme og made dem med sutteflaske.

Tiger lider i fångenskap
Vil du vide mere