Dexing viser vejen til gladere grise i Kina

30/05/2018

Stor kinesisk svineproducent går mod normen i landet og giver deres grise mere plads. Vi hjælper dem med at skabe endnu bedre forhold for grisene.

"Når dyrenes velfærd forbedres, giver det produkter af bedre kvalitet og med en større grad af fødevaresikkerhed.”

”Det er vores overbevisning, at vi kan producere sundere grise, når de lever i fællesbokse, hvor de har noget at beskæftige sig med.” Det siger Cathy Yanqing Yao, der er vicedirektør i Guangdong Dexing (Dexing), en af Kinas førende svineproducenter. 

Vi samarbejder med Dexing om at forbedre grisenes velfærd. Hver år producerer virksomheden omkring 300.000 grise, og i dag er 85 % af deres 10.000 avlssøer gruppeopstaldet i fællesbokse. Det er et usædvanligt syn i Kina. Men Cathy er overbevist om, at det ikke bare giver gladere grise, men også kan give Dexing en markedsfordel.

Gladere grise giver bedre kvalitet

Dexing blev grundlagt for over 20 år siden. Dengang var standarden i svineindustrien betonvægge, små bokse, manuel fodring og ingen form for teknologi. De fleste svinefarme var familieforetagender med kun omkring 20 grise. I dag er farmene vokset, men de bruger typisk stadig det gamle system med trange bokse.

”Vi startede med bokse, men i 2007 begyndte vi som den første kinesiske svineproducent at omlægge til gruppeopstaldning. Når dyrenes velfærd forbedres, giver det produkter af bedre kvalitet og med en større grad af fødevaresikkerhed,” fortæller Cathy.

Forbrugerne ønsker sundere grise

Dyrevelfærd er et relativt nyt koncept i Kina, men fødevaresikkerhed er meget vigtig for de kinesiske forbrugere. Og det kan få svineproducenterne til at prioritere grisenes velfærd højere. Cathy siger:

”Sidste år var der nogle sikkerhedsproblemer i markedet, og folk vil være sikre på, at deres svinekød ikke indeholder antibiotika og den slags. Så set fra den vinkel bekymrer forbrugerne sig faktisk om dyrevelfærd uden at vide det. De fleste kender ikke til konceptet ’dyrevelfærd’, men de vil have, at grisene er sunde.”

Gruppeopstaldning giver både gladere og sundere grise, fordi man undgår mange af de fysiske og psykiske problemer, som grise i små bokse lider under

Den store indsats afskrækker mange fra at følge trop

I Kina er gruppeopstaldning kun lige begyndt at blive introduceret. Det kræver den rette infrastruktur og uddannet personale. Cathy fortæller, at der skal et stort arbejde til for at indføre gruppeopstaldning, og der skal være opbakning fra de ansatte for at få det til at fungere.

”De ansatte skal tage større ansvar og være mere opmærksomme på grisene for at sikre, at de er sunde og raske. De er nødt til at tjekke hver enkelt grise, og det er selvfølgelig lettere, hvis grisene lever i hver deres boks.”

I Dexing er de ivrige efter at fremvise deres system til andre kinesiske producenter som et eksempel på bedre svinevelfærd. Hver måned får de besøg fra resten af industrien. De besøgende er interesserede, men det ekstra arbejde får mange til at tøve med selv at omlægge til gruppeopstaldning.

Vi hjælper Dexing videre

Vi samarbejder med Dexing om at forbedre og udvide deres berigede gruppeopstaldnings-system, hvor grisene har mere plads og mulighed for at udføre naturlig adfærd. Vores ønske er at hjælpe Dexing med at føre an på vejen til en mere dyrevenlig svineproduktion i Kina.

Du kan støtte vores arbejde for at hjælpe grisene!

Støt her

Læs også: Sådan kan teknologi give søer et bedre liv >>

Vulkan truer tusindvis af dyr i Guatemala

A resident cradles his dog after rescuing him near the Volcano of Fire in Escuintla, Guatemala

Kvæg, grise, heste og høns er bare nogle af de dyr, der kæmper for at overleve, efter at Volcán de Fuego gik i udbrud den 3. juni. Vi sætter ind med foder,...