Bjørnen Andi er nu tryg i Zarnesti-reservatet i Rumænien

Den vilde bjørn Andi reddet fra at blive skudt

Nyheder

Den 2-årige vilde bjørn Andi var i fare for at blive skudt, fordi han stjal mad fra et hotel og private boliger i byen Kronstadt i Rumænien. Vores lokale partnerorganisation reddede ham, og han lever nu et trygt liv i det rumænske bjørnereservat, vi støtter.

Fra morskab til frygt

Til at starte med morede de lokale indbyggere sig over Andis eskapader – ikke mindst da han stjal en sæk kartofler fra et køkken. Men så begyndte han at besøge byen oftere og oftere, og nyhedens interesse og underholdningsværdien forvandlede sig til frygt. Kronstadts indbyggere klagede til skovfogeden.

Sådan en konflikt mellem mennesker og vilde dyr i Rumænien ender typisk med, at bjørnen bliver skudt. Men vores rumænske partnerorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) appellerede til naturstyrelsen og skovfogeden og fik lov til at indfange Andi og flytte ham til reservatet i Zarnesti.

Vilde dyr skal holdes væk fra menneskelig bebyggelse

Liviu siger, at Andis sag viser, hvor vigtigt det er, at mennesker, der lever tæt på vilde dyr, tager et ansvar for at beskytte dem. ”Desværre ved de fleste mennesker ikke, at når et vildt dyr opdager, at det er let at finde mad i nærheden af mennesker, kan det miste sin frygt for mennesker. Og det sætter dyret i livsfare.”

Han forklarer, at man kan holde vilde dyr væk fra menneskelig bebyggelse ved at opsætte elektriske hegn, opbevare affald sikkert og lade være med at grille i nærheden af skovområder. Det fortæller han også til de skoleklasser, der besøger reservatet for at lære mere om vilde dyr, og hvordan mennesker kan beskytte dem.

Andi kan aldrig genudsættes i naturen

”Selvom vores reservat giver de bedst mulige leveforhold for vores bjørne, vil det aldrig være det samme for en vild bjørn som at leve i den fri natur uden hegn om. Men Andi kan aldrig blive genudsat i naturen. Hans liv ville altid være i fare, hvis han blev ved med at opsøge offentlige områder for at stjæle mad.”

Liviu afslutter: ”Hele situationen kunne være undgået. Det kræver bare lidt omtanke og en minimal økonomisk investering at beskytte den naturlige rigdom, som Rumænien stadig har: Den brune bjørn, skovens konge.”

Trods alt har Andi nu mange kvadratkilometer smukke naturomgivelser at boltre sig på med grønt græs, træer at klatre i og kølende vandhuller at bade i. Og han behøver ikke længere at stjæle sig til mad, for personalet i reservatet sørger for, at bjørnene hver dag får rigelig og nærende føde.

Læs mere om vores arbejde for at redde bjørne i Rumænien >>

Vil du vide mere