Dolphins underwater at Whale Heritage Site Tenerife La Gomera - Francis Pérez

De første ’hvalvenlige områder’ i Europa og USA

Nyheder

To havområder – ved Tenerife-La Gomera i Spanien og Dana Point i Californien – har fået status som Whale Heritage Sites. Her kan turister på ansvarlig vis opleve hvaler i deres rette element.

Topfoto: Francis Pérez

Whale Heritage Sites er en global akkrediteringsordning udviklet af World Cetacean Alliance. Ordningen udpeger enestående destinationer, hvor man på ansvarlig og bæredygtig vis kan se hvaler og delfiner boltre sig i naturen. 

Vi støtter ordningen økonomisk. Det gør vi som en del af vores arbejde for at få turister til at fravælge delfinarier og temaparker, der udnytter delfiner og andre hvaler i fangenskab.

Whale Heritage Sites giver i stedet turister mulighed for at opleve dyrene i naturen, hvor de hører til. Dermed kan rejseindustrien være med til at beskytte de vilde havdyr.

Boat and dolphin in Dana Point, USA - Capt. Dave

En delfin svømmer ved siden af en båd i Dana Point, USA. Foto: Capt. Dave's Dolphin & Whale Safari

De to nye Whale Heritage Sites står i skarp kontrast til de dårlige forhold, som delfiner og hvaler lider under i fangenskab. I havtemaparker som f.eks. SeaWorld holdes dyrene i små, golde bassiner, der på ingen måde kan opfylde deres naturlige behov.

”Her i det 21. århundrede er der ikke nogen grund til, at rejseselskaber sælger billetter til grusomme og forældede turistattraktioner, hvor delfiner holdes i fangenskab,” siger Nick Stewart, der leder World Animal Protections globale kampagnearbejde.

Over 20 forskellige hvalarter

Området ved Tenerife har længe været et populært sted at se hvaler og delfiner i naturen, og der er solid lovgivning på plads, der beskytter de store havpattedyr. Den nye status anerkender lokalsamfundets dedikerede indsats for at sikre, at dyrene bliver behandlet med respekt.

Man kan se op til 23 hvalarter i områder – flere af dem dog kun en del af året. Men der er også arter, der lever i havet omkring øen året rundt, herunder grindehvaler, kaskelothvaler og øresvin.

Bottlenose dolphin in Tenerife - Pixabay David Mark

Et øresvin springer op af vandet i havet ved Tenerife-La Gomera. Foto: Pixabay / David Mark

Dana Point er et af verdens bedste steder at opleve blåhvaler. Her lever også mange forskellige andre hvaler, og der er flere delfiner pr. kvadratmil end noget andet sted i verden.

Der findes p.t. kun to andre Whale Heritage Sites: The Bluff i Sydafrika og Hervey Bay i Australien.

Det gode alternativ

Hvis et område skal udpeges til Whale Heritage Site, skal det opfylde en række kriterier inden for artsbevarelse, bæredygtighed og ansvarlig omgang med vilde dyr. Området skal bl.a.:

  • tilskynde til respektfuld sameksistens mellem mennesker og hvaler
  • værdsætte hvaler
  • fremme miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed
  • fremme forskning, uddannelse og oplysning

”De nye Whale Heritage Sites er ekstremt vigtige i arbejdet for at beskytte vilde dyr. De tilbyder nemlig et både realistisk og bæredygtigt alternativ til at se dyrene i fangenskab. Områdernes nye status vil også være med til at sætte fokus på de turudbydere, der tilbyder turister en fantastisk og autentisk oplevelse, uden at det går ud over hvalernes velfærd,” mener Nick Stewart. 

 Ben Williamson on a boat with dolphin in background - World Animal Protection

Ben Williamson, kampagnechef i World Animal Protection USA, på hvalsafari ved Dana Point, USA.

En bedre vej for turismen

Før COVID-19 havde Tenerife-La Gomera hvert år omkring seks millioner besøgende – heraf omkring 100.000 danskere. Når pandemien ebber ud, og rejserestriktioner ophæves, er der næppe tvivl om, at området igen vil være velbesøgt.

Til den tid vil turisterne – ligesom de besøgende ved Dana Point – vide, at de ved at tage på hvalsafari her er med til at respektere og beskytte området hvaler og delfiner.

”Ved at udpege Europas første Whale Heritage Site er vi nået et stort skridt videre på vejen mod ansvarlig turisme. Vi mener, at området er godt på vej til at blive førende i verden inden for bæredygtige hvalsafarier,” siger Elizabeth Cuevas fra World Cetacean Alliance.

Vil du vide mere