World Animal Protection har varit med och befriat tre björnar från deras lidande i en gallfabrik i Vietnam.

Coronakrisen kradser i bjørnereservatet

Nyheder

Efter snart to år næsten uden indtægter er bjørnereservatet i Rumænien presset – og lige nu stiger smittetallene voldsomt i landet. Men der er også godt nyt om de bjørne, vi hjælper gennem krisen.

Mens coronarestriktionerne i vid udstrækning er løftet herhjemme, er situationen langt mere alvorlig i Rumænien – og det har konsekvenser for Libearty, Europas største bjørnereservat, som vi støtter. 

”Vi var nødt til at lukke for besøgende i flere måneder, hvor vi stod helt uden indtægter. Siden da har besøgstallet været meget lavt, da der næsten ikke kommer nogen udlændinge. Og lige nu er såvel smitte- som dødstallet højere end på noget andet tidspunkt under pandemien, så der kommer nok snart en ny nedlukning,” fortæller Paula Ciotlos, vicedirektør i vores rumænske partnerorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP), der driver reservatet.

Højere priser og ekstra udgifter

Med hjælp fra vores støtter har vi siden foråret 2020 givet ekstra økonomisk støtte til reservatet, så det kan overleve coronakrisen.

”Støtten betyder, at vi fortsat kan tage os godt at vores dyr og give dem de bedst mulige forhold – også selvom alting er dyrere nu. Pga. corona-retningslinjer har vi flere udgifter til rengøring, og priserne på elektricitet og medicin til bjørnene er steget. En ny lovændring betyder desuden, at supermarkeder ikke længere donerer deres overskydende mad til bjørnene. Men takket være støtten fra World Animal Protection er det ikke gået udover bjørnenes livskvalitet,” siger Paula.

Maxie har fået nyt mod på livet under de beskyttede forhold i bjørnereservatet Libearty i Rumænien. Foto: AMP

Hver dag spiser bjørnene i reservatet to tons mad. Foto: AMP

Lige nu forbereder reservatet sig på den kommende vinter, og det giver også ekstra udgifter. ”Vi reparerer bjørnenes vandhuller og huler, gennemgår hegnet for skader, sørger for store mængder friskt hø osv.,” forklarer Paula.

Det er dog bjørnenes mad, der udgør den største udgift. Hver dag skal de 110 pelsede beboere i reservatet have to tons frugt, grøntsager, og kød at spise.

Bjørneungerne trives

“Selvom det er hårdt at få det hele til at køre rundt, giver det os stor glæde at se, hvordan bjørnene stortrives,” siger Paula. Hun fortæller, hvordan det går med de nyeste bjørne i reservatet, som er kommet til under coronakrisen.

Bjørneungerne Nicole, Puppa og Bruni var kun få måneder gamle, da de blev fundet sultne og forladte i starten af året. Nu er de vokset godt til og er meget legesyge.”

Maxie har fået nyt mod på livet under de beskyttede forhold i bjørnereservatet Libearty i Rumænien. Foto: AMP

Nicole, Puppa og Bruni lever i det mindre område for unger, hvor de kan få særlig omsorg og pleje. Foto: AMP

”Pic og Poc er søster og bror på halvandet år, som er blevet reddet fra dårlige forhold i en zoologisk have. De er blevet gode venner med de moderløse bjørneungerne Bamse og Kenya, som vi reddede sidste år.”

Maxie har fået nyt mod på livet under de beskyttede forhold i bjørnereservatet Libearty i Rumænien. Foto: AMP

Pic nyder sit nye liv i reservatet. Foto: AMP

Maxie, som var helt udsultet, da hun ankom, er også blevet en del af deres lille flok. Hun har taget på, og nu er det ofte hende, der lægger op til leg.”

Maxie har fået nyt mod på livet under de beskyttede forhold i bjørnereservatet Libearty i Rumænien. Foto: AMP

Maxie har fået nyt mod på livet under de beskyttede forhold med rigeligt at spise. Foto: AMP

Paula slutter af med en stor tak til de af vores støtter, der har hjulpet med ekstra bidrag: “Jeres hjælp betyder, at vores ansatte stadig har deres jobs og kan fortsætte med at passe godt på bjørnene og tage imod nye bjørne i nød.”

Vil du vide mere