Elefanter hører til i naturen - ikke i cirkus

Cirkus Arenas elefanter transporteret til Italien

Nyheder

Når cirkussæsonen slutter i Danmark, bliver Cirkus Arenas elefanter kørt mange kilometer til andre lande for at optræde. Dyrene er ikke skabt til at fragtes så mange kilometer, og de er ikke beskyttet lovgivning.

Når det italienske cirkus Circo Donna Orfei slår dørene op i dag fredag d. 17. november i Piemonte i Norditalien, er det med de danske elefanter fra Cirkus Arena på programmet – og det er langt fra første gang, at Cirkus Arenas elefanter er på langfart. 

Tusindvis af kilometer i transportvogne

Vi har erfaret, at det efterhånden er praksis for Cirkus Arenas elefanter, at de i vintermånederne bliver sendt af sted på arbejde rundt omkring i Europa.

I 2011 optrådte de i Rumænien, i 2014 var de i Frankrig, i efteråret 2015 var de først i Polen og siden på Sicilien for at optræde, i 2016 var de igen på Sicilien, og i år går turen altså til Norditalien.

Cirkus Arena kan uden særlige krav til beskyttelse af dyrene tilbagelægge 1.500 kilometer gennem Europa, fra Danmark til Norditalien. Cirkusdyr er nemlig slet ikke omfattet af EU's transportforordning, der ellers sikrer en række hensyn til dyrene under transport.

Ikke et godt liv for elefanterne

Før Europa-turen har de danske elefanter turneret i fem måneder på de danske landeveje, hvor de typisk bliver flyttet op til 100 gange. Den omskiftelige tilværelse med de mange timers transport og optrædener er problematisk:

"Det er ikke muligt for elefanter at leve et godt liv i et omrejsende cirkus, hvor de konstant flyttes og lever på meget begrænset plads – der er ingen måde, man kan retfærdiggøre det på og kalde det for god trivsel for elefanterne. Det lever ganske enkelt ikke op til dyrenes komplekse behov," siger Jan Schmidt-Burbach, dyrlæge og ekspert i vilde dyr hos World Animal Protection. 

Sidste tur i den italienske manege

Elefanter trives ikke i omrejsende cirkus - stockfoto

Mens det stadig er tilladt i Danmark at lade elefanter, søløver og zebraer optræde, står det anderledes til uden for landets grænser. Flere og flere EU-lande forbyder nu vilde dyr i cirkus.

Italien har netop vedtaget, at det skal være slut med vilde dyr i cirkus, så det bliver forhåbentlig sidste tur i den italienske manege for de danske elefanter.

"Når et land som Italien, der har så stærk en cirkuskultur med omkring 100 cirkus og 2000 dyr, tager skridtet og forbyder vilde dyr i cirkus, er det rigtigt ærgerligt, at et land som Danmark ikke følger den positive udvikling," siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark og fortsætter:

”Danmark bryster sig normalt af at have høje standarder for dyrevelfærd, og derfor er det absurd, at der stadig findes vilde dyr i cirkus i Danmark.”

Vi arbejder for at få ændret den danske lovgivning, der tillader vilde dyr i cirkus.

Vil du vide mere