Bjørnenes smertefulde dans i Pakistan

19/02/2015

Vi har sat en stopper for traditionen med dansebjørne i Inden, Tyrkiet og Grækenland – men i Pakistan danser bjørnene stadig.

Vi arbejder for at redde dansebjørnene og give dem et nyt hjem i et bjørnereservat, hvor de kan leve et værdigt bjørneliv uden konstant frygt og smerte.

Når bjørneungen bliver indfanget fra naturen, ser den ofte sin mor blive dræbt for øjnene af sig. Den får filet sine tænder ned, eller de bliver slået ud med en hammer – uden nogen form for bedøvelse.  Dens følsomme snude bliver gennemboret med en rødglødende jernstang, så der kan blive trukket et reb igennem. Når bjørnens ejer trækker i rebet, gør det så ondt, at bjørnen stiller sig på bagbenene for at undgå smerten. Hårde slag mod bjørnens poter og sårene i snuden får den til at rokke fra side til side i takt med en trommerytme – den ”danser”.  

Det er de grumme realiteter for Pakistans dansebjørne.

Dansen skal stoppes

Vi har de sidste 17 år arbejdet for at sætte en stopper for brutale bjørne-hundekampe i Pakistan, hvor kamptrænede hunde angriber fastbundne bjørne. Der er nu kun omkring 35-40 bjørne tilbage, der bliver brugt i de blodige kampe. En del af de bjørne, der bruges i kampene, bliver også brugt som dansebjørne. Når vi redder dem, skal de aldrig mere hverken forsvare sig mod angribende hunde eller tvinges til at danse.

Men der er også bjørne i Pakistan, der kun bliver brugt som dansebjørne. Når de ikke optræder, står de fastlænkede, eller de bliver trukket afsted fra den ene by og landsby til den anden. Deres kost er ofte så dårlig, at de blive syge eller blinde på grund af vitaminmangel. Deres liv er helt igennem usselt.

Vi arbejder for at redde dansebjørnene og give dem et nyt hjem i et bjørnereservat, hvor de kan leve et værdigt bjørneliv uden konstant frygt og smerte. Desværre kan bjørnene ikke længere klare sig i den fri natur efter de mange år i fangenskab. Mange af dem har fået fjernet deres tænder og kløer, og de mange år med kronisk stress, utilstrækkeligt foder og sygdomme har sat sig deres spor. 

Tæt samarbejde med lokalsamfundene

I 1992 fik vi sat en stopper for traditionen med dansebjørne i Grækenland og Tyrkiet, og i 2012 fik vi gjort en ende på bjørnenes dans i Indien. På samme måde vil vi redde Pakistans dansebjørne og sikre, at det er slut med at indfange bjørne fra naturen for at bruge dem i underholdning.

For at nå det mål er det ikke nok at redde bjørnene. De tidligere bjørneejere skal have alternative indtægtskilder, så de ikke anskaffer sig en ny bjørn. Det vil vi hjælpe dem med. 

Samtidig skal der en holdningsændring til i de lokale samfund, så folk ikke længere synes, at det er acceptabelt at have dansebjørne. Vi vil sætte ind med oplysning til skolebørn og deres familier om, hvorfor bjørnedans er dyremishandling. Vi vil få lokale ledere til at forbyde bjørneejerne at lade deres bjørne danse i deres område. Og vi vil motivere lokale og nationale medier til at fortælle om problemet.

Vi ser frem til den dag, hvor vi kan føje Pakistan til listen over lande, hvor bjørnene ikke længere bliver tvunget til at danse.

Læs hvordan vi stoppede traditionen med dansebjørne i Indien >>

Læs om vores arbejde for at stoppe bjørne-hundekampe i Pakistan >>