Bjørnene Zorro og Eva reddet fra et liv i lidelse

04. Maj. 2014

To bjørne er netop blevet reddet og kan se frem til et liv uden mere stress og smerte.

Mange rumænske bjørne i zoologiske haver lever under usle forhold, og de er ofte underernærede og stressede. I Pakistan bliver bjørne tvunget til at kæmpe for deres liv mod angribende hunde i de traditionelle bjørne-hundekampe. 

Eva på opdagelse i reservatet.

Nu kan Eva hvile ud

Hunbjørnen Eva er 32 år gammel. Hun har tilbragt hele sit liv i et lille bur Brăila Zoo i det østlige Rumænien.

Da redningsholdet fra vores partnerorganisation Asociatia Milioane De Prieteni (AMP) ankom, gik Eva helt fredeligt ind i det transportbur, hvor hun skulle opholde sig på turen til Zarnesti-reservatet. En rejse, der ændrede hendes liv.

Eva ser og hører dårligt på grund af sin høje alder, men ellers fejler hun ikke noget. Hun kunne derfor med det samme blive sat ud i karantæneområdet. For første gang var hun omgivet af træer, og hun så i den grad ud til at nyde sine nye omgivelser. På trods af sit dårlige syn lagde hun med det samme mærke til de andre bjørne, der kom hen til karantæneområdets hegn, som om de ville hilse hende velkommen.

Nu kan Eva bruge resten af sit liv på at nyde livet i stedet for at være turistattraktion i et sølle, lille bur.

Ikke flere kampe for Zorro

Zorro er en 9 år gammel asiatisk sortbjørn. Arrene i hans ansigt fortæller historien om et liv, hvor han er blevet bundet til pæle og tvunget til at kæmpe mod hunde. Hans ejer brugte ham også som dansebjørn i flere år. Det eneste han fik at spise, var brød og mælk, og han var konstant sulten og underernæret.

Vores partnerorganisation i Pakistan, Bioresource Research Centre (BRC), besøgte Zorros ejer mange gange og havde lange diskussioner med ham. De fortalte ham om den store smerte og frygt, bjørnene føler i bjørne-hundekampe. De brugte både religiøse, etiske og økonomiske argumenter, og til sidst sagde ejeren ja til at overlade Zorro til dem. Samtidig skrev han under på, at han aldrig vil købe en ny bjørn. Til gengæld fik ejeren en lille butik, der kan give ham en ny indtægt. 

Da Zorro ankom til Balkasar-reservatet, undersøgte dyrlægerne ham grundigt og fjernede ringen i hans snude. Han blev derefter sat ind i karantæneområdet, hvor han kunne spise, hvile sig og vænne sig til sine nye omgivelser. Zorro deler karantæneområdet med Dora, en bjørn der blev reddet i 2012.

Når Zorro er klar til det, vil han blive præsenteret for de andre bjørne og kan komme ud i reservatets hovedområde, hvor han kan bruge sine dage på at klatre i træerne, bade i vandhullerne og dase i solen.

Zorro på vej ud fra i karantænen, hvor han har boet det første stykke tid i reservatet.

Læs mere om vores arbejde med bjørne >>

Del i dit netværk:

Pinterest