Bjørnen Ina mærker friheden efter 20 år i fangenskab

24/02/2015

Efter at have levet på for lidt plads i en rumænsk zoo har bjørnen Ina nu mange kvadratmeter at boltre sig på i bjørnereservatet i Zarnesti.

I 20 år levede bjørnen Ina i et lille betonindelukke sammen med sin søster Anca i Cozla Zoo i det nordøstlige Rumænien. På grund af pladsmangel var de begyndt at komme op at slås, og lederen af zooen havde derfor opdelt indelukket i to endnu mindre områder. 

I det ene område var der et lille vandbassin, i det andet var der intet andet for bjørnene at lave end at vandre frem og tilbage på den begrænsede plads. Hver tredje dag byttede Ina og Anca område. De sloges ikke længere – men det var ikke noget godt bjørneliv.

Pres på zooen

Dyrebeskyttelsesorganisationer – herunder vores lokale partnerorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP)  - havde i årevis klaget over de elendige forhold for bjørnene.

I slutningen af sidste år lykkedes det for AMP at overbevise myndighederne om at handle og lægge pres på zooen. Zooens ledelse gik med til at overgive Ina til Zarnesti-reservatet, som AMP driver, og vi finansierer. 

Inas nye liv

Selvom zooen desværre kun har overgivet Ina til AMP, har Anca også fået det bedre, da hun nu har hele betonindelukket for sig selv. 

Det kan naturligvis ikke sammenlignes med Inas nye liv. Hun oplever for første gang friheden til at bevæge sig rundt på mange kvadratkilometer omgivet af græs, træer og buske. Hun kan nu leve et værdigt bjørneliv.

I løbet af de sidste 10 år har vi reddet 83 bjørne i Rumænien fra usle forhold i fangenskab. Vi mangler nu kun at redde omkring 10 bjørne i landet, der stadig lever et sølle liv under dårlige forhold.

Læs mere om vores arbejde med bjørne i Rumænien >> 

Ny lov beskytter bjørne i Pakistan

Two bears at BRC's Balkasar Sanctuary in Pakistan, which is part funded by World Animal Protection

Den nye lov i Pakistans Sindh-provins er en stor sejr i vores arbejde for at beskytte bjørne mod at blive mishandlet som dansebjørne og i bjørne-hundekampe.