Morbjørn og hendes unge reddet i Rumænien. Foto: AMP

To bjørnefamilier reddet

Nyheder

To bjørnemødre og deres unger var i fare for at sulte og blive skudt. Alle syv bjørne er blevet reddet og lever nu trygt og beskyttet i bjørnereservatet i Rumænien.

Fotos: AMP

Mens størstedelen af bjørnene i reservatet, vi støtter i Rumænien, er reddet fra et usselt liv i fangenskab, sker det også oftere og oftere, at reservatet må tage vilde bjørne ind, efter at de er kommet i konflikt med mennesker. Hvis bjørne bevæger sig ind i områder beboet af mennesker i deres søgen efter føde, skaber det frygt, og bjørnene er derfor i fare for at blive skudt. 

Nogle gange bliver bjørneunger efterladt alene tilbage, efter at deres mødre er blevet skudt. Så forsøger reservatet at rehabilitere dem, så de som voksne kan vende tilbage til den fri natur.

Andre gange er det en hel bjørnefamilie med mor og unger, der redder livet ved at blive bragt til reservatet. Det er sket to gange i dette efterår.

Bjørnemødrene og deres unger

I oktober ankom en ca. fem år gammel hunbjørn og hendes tre unger på ni måneder til Libearty-reservatet i Zarnesti, Rumænien, som drives af vores lokale partnerorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP). De fire bjørne har nu fået deres helt eget område, hvor de får ro til at falde til i de nye omgivelser, og hvor de ansatte kan vurdere, om de vil kunne klare sig selv, hvis de på et tidspunkt bliver genudsat i den fri natur.

Bjørnemoren og hendes to unger, der ankom til Libearty-reservatet i november.

Allerede måneden efter, i november, ankom endnu en bjørnemor til reservatet. Hun var omkring syv år gammel og havde to unger på ti måneder. Moren havde været ude for en ulykke og haltede på det ene ben. Det gjorde det svært for hende at beskytte sine unger og skaffe mad til dem. 

I et desperat forsøg på at finde føde til ungerne havde moren begivet sig ind i et område med menneskelig bebyggelse, og det fik de lokale beboere til at ringe til myndighederne. Myndighederne kontaktede derefter reservatet, som sendte folk ud for at indfange de bange bjørne og bringe dem i sikkerhed.

Bjørnemoren og hendes to unger, der ankom til Libearty-reservatet i november.

Den lille familie lever nu trygt i reservatet og skal ikke længere sulte. Desværre er morens skade kronisk, så hun vil aldrig kunne genudsættes. Men i reservat får hun et så naturligt liv som muligt blandt store egetræer og svalende vandhuller.

Vil du vide mere