Bjørnen Alisa er blevet reddet efter 27 år i fangenskab

To bjørne reddet fra ukrainsk zoo

Nyheder

Alisa og Timka blev i årevis brugt som avlsmaskiner i en nedslidt ukrainsk zoo. Nu har de fået en ny chance i livet i det naturskønne bjørnereservat i Rumænien.

I 27 lange år levede den blinde hunbjørn Alisa under usle forhold i fangenskab. Først blev hun med brutale metoder tvunget til at optræde i et omrejsende cirkus. Siden kom hun til en nedslidt zoologisk have i Ukraine, hvor hun blev holdt i lille bur. 

Alisa havde selskab af hanbjørnen Timka, der i 19 ud af sine 20 år har levet i fangenskab.

Timka, um urso marrom de 20 anos, sentado em meio à floresta do santuário Libearty

Alisa i hendes lille bur i zooen.

De to bjørne havde al for lidt plads i zooen og så godt som ingen mulighed for at udtrykke deres naturlige instinkter. Bjørnene fik foder af dårlig kvalitet, og derfor er Timkas tænder i dag i meget dårlig forfatning. Mange af hans tænder er knækkede, fordi han af stress og frustration bed i burets tremmer. 

Igennem årene brugte zooen Alisa og Timka som en slags avlsmaskiner, der gang på gang skulle producere nye unger – kun for at få dem taget fra sig. Ingen ved, hvor ungerne er i dag.

Farvel til tremmerne

Timka med sine dårlige tænder har brug for specialiseret pleje og behandling resten af sit liv. Det samme har blinde Alisa. Og det vil de få nu. 

I november i år reddede organisationen LAEO Alisa og Timka og transporterede dem de næsten 2.000 km til bjørnereservatet Libearty i Zarnesti, Rumænien, som vi støtter.

Timka, um urso marrom de 20 anos, sentado em meio à floresta do santuário Libearty

Alisa ankommer til reservatet.

Reservatet drives af vores rumænske partnerorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP), der er eksperter i at tage sig af traumatiserede, syge og skadede bjørne og få dem på fode igen. I reservatet lever over 100 bjørne, der er blevet reddet fra dybt kritisable forhold.

En helt ny verden

Timka, um urso marrom de 20 anos, sentado em meio à floresta do santuário Libearty

Timka (forrest) og Alisa har allerede fundet sig godt til rette i bjørnereservatet.

Efter den lange rejse var Alisa og Timka meget trætte. Men de vågnede op, da en helt ny verden åbenbarede sig for dem. De var pludselig omgivet af store egetræer med gyldent løv, liflige dufte fra skoven og kølige vandhuller, de kunne bade i. 

For første gang siden de var helt små unger følte de to bjørne eftergivende muld og græs under poterne i stedet for hård cement. De rullede sig lykkeligt i de visne blade og gravede i den bløde jord.

Timka, um urso marrom de 20 anos, sentado em meio à floresta do santuário Libearty

Endelig et godt bjørneliv til Timka.

Bjørneparret er allerede ved at finde sig godt til rette i de nye omgivelser og virker til at trives. De ansatte holder ekstra øje med dem i den første tid for at sikre, at de føler sig trygge og får alle deres behov opfyldt.

Se video af bjørnenes ankomst til reservatet:

Vil du vide mere