Masha, a female bear rescued from Ukraine

Bjørn reddet ud af Ukraine

Nyheder

Cirkusbjørnen Masha er endelig i sikkerhed i reservatet Libearty i Rumænien efter en større redningsaktion ud af krigshærgede Ukraine.

Topfoto: AMP

19 år tilbragte den 22-årige bjørn Masha i et cirkus i Ukraine, førend hun endelig blev overdraget til et midlertidigt internat hos organisationen Warriors of Wildlife. Her skulle hun være, til hun kunne komme til det rumænske bjørnereservat Libearty, som vi finansierer. Men turen dertil blev længere end forventet. 

Hun skulle nemlig allerede have være bragt til Rumænien i slutningen af februar, men så brød krigen i Ukraine ud, og Mashas rejse måtte udskydes. 

”Jeg blev nødt til at flygte ud af landet, da krigen brød ud. Hendes transport blev aflyst. Jeg følte mig frygtelig skyldig over at efterlade hende, selvom jeg vidste, at det kun var midlertidigt, og jeg ville komme tilbage,” fortæller Lionel de Lange, direktør i Warriors of Wildlife.

Den største glæde

Nu er det endelig lykkedes at få Masha ud af krigshærgede Ukraine og fragtet 225 km til Rumænien. Ved den rumænske grænse overtog vores rumænske partnerorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) transporten og fik Masha det sidste stykke frem til reservatet. Her skal hun nu nyde livet sammen med 115 andre reddede bjørne, der lever der.

”Det var den største glæde at se hende blive sat fri i reservatet. Hun kunne gøre alt i sit eget tempo. Hun var ikke tvunget til noget som helst. Nu kan hun endelig bare være en bjørn, der kan rode i jorden og klatre i træer og nyde livet,” siger Lionel de Lange.

Støt bjørnene

Se Masha træde sine første skridt i resevervatet:

Trænet med jernstang

Størstedelen af sit liv har Masha tilbragt i et lillebitte bur, når hun ikke optrådte i en cirkusarena, hvor hun blandt andet skulle cykle rundt i manegen og hoppe igennem ringe til høj musik og publikums klapsalver og begejstrede tilråb. 

”Det var virkelig sørgeligt at se Masha i cirkusset, hvor hun havde optrådt i 19 år. Da vi endelig fik hende overdraget, forsøgte hendes tidligere ejer bevæbnet med en jernstang stolt at vise os de tricks, han havde lært hende. Masha begyndte straks at krympe og stille sig på bagben som et menneske, samtidig med hun brugte poterne til at dække sit hoved og ansigt – hun var skræmt,” siger Lionel de Lange.

Bjørnen Masha er reddet fra et ukrainsk cirkus og har fået et nyt liv i Libeary bjørnereservat i Rumænien

Foto: Warriors of Wildlife

Cirkuslivet er heldigvis slut. Og selv om Masha desværre ikke kan genudsættes i den fri natur, får hun dog mulighed for at leve et meget naturligt liv i reservatet, hvor hun kan bade og bevæge sig frit omkring.

Mærket af de mange års lidelser

De mange års lidelser sås tydeligt på Masha, da hun første gang begav sig frit rundt. Kroppen er mærket af at have tilbragt så mange år oprejst på to ben. Hendes gang er derfor stiv, og hendes negle er alt for lange.

Vi er glade for, at Masha endelig kan se frem til et ordentligt bjørneliv. I særdeleshed er vi glade for, at det lykkedes os at redde hende ud under de frygtelige forhold i konflikten i Ukraine. 

”Det har været en anspændt ventetid, mens vi har ventet på resultatet af hendes rejse. Vi er virkelig lettede over, at redningsaktionen har været en succes, og at den ikke blev forhindret af krigen. Nu kan Masha endelig få den ro, hun fortjener efter så mange års mishandling,” siger Steve McIvor, administrerende direktør i World Animal Protection.

Bjørnen Masha er reddet fra et ukrainsk cirkus og har fået et nyt liv i Libeary bjørnereservat i Rumænien

Foto: AMP

Hjælp os med at give Masha og de andre bjørne et godt bjørneliv – og med at redde andre bjørne i nød:

Støt nu

Vil du vide mere