Æslernes nye chance i livet

21/05/2014

Et føl, der elsker mennesker. Et æsel, der er blevet ven med skolebørn. Det er to historier fra den israelske organisation Pegasus. Vi har siden 2008 støttet Pegasus’ arbejde med at hjælpe mishandlede æsler og heste.

Føllet, der elsker mennesker

Et lille, hvidt æselføl får alle Pegasus’ medarbejdere til at smile. Han er nemlig ekstremt interesseret i mennesker i en meget ung alder, fortæller organisationens grundlægger, Zvika Tamuz. ”Lavan (det hebræiske ord for ’hvid’) er så sjov. Jeg har aldrig før set et føl, der er så opsat på at være sammen med mennesker. Han begyndte at opsøge os, så snart han kunne stå på benene. Han gnubber endda mulen mod min otte måneder gamle søn Lior, når han ligger i sin klapvogn.”

Zvika fortsætter: ”Så snart Lavan kan se sit snit til det, prøver han at finde et menneske, han kan være sammen med – og så er han ikke lige sådan at slippe af med igen. Hans mor, Hannah, er temmelig frustreret over hans opførsel, for han prøver konstant at stikke af fra deres indhegning!”

Lavan blev født, efter at Zvika havde reddet Hannah. Hun var blevet forladt af sin ejer og havde et dybt, betændt sår i benet. Zvika kørte hende til Pegasus’ center, hvor der lige nu bor 59 heste og æsler. Efter flere ugers dyrlægebehandling og kærlig pleje, kom Hannah sig og fødte Lavan uden komplikationer.

Indtil Lavan er vænnet helt fra, bliver han sammen med Hannah. Fordi han er så glad for mennesker, mener Zvika, at han derefter vil være perfekt til at blive en del af et projekt for børn med særlige behov. Zvika håber også, at han kan finde et godt nyt hjem til Hannah, hvor hun kan tilbringe resten af sine dage.

Føllet Lavan elsker mennesker.

Føllet Lavan elsker mennesker – ikke mindst Pegasus’ grundlægger Zvika Tamuz.

Dvir: Skolebørnenes nye ven

Et ungt, sort hanæsel blev sidste sommer fundet af en gruppe teenagere i nærheden af en naturlig kilde i deres landsby. Æslet havde et stort sår i maven, som blev behandlet af Pegasus’ dyrlæge Roni Hayak. I dag er æslet er kommet sig fuldstændig.

Dvir, som æslet nu hedder – opkaldt efter kilden, hvor han blev fundet – har fået et nyt hjem. Siden november har han boet på en gård i nærheden af Ashdod, Israels femtestørste by. Gården fungerer som et uddannelsescenter, der lærer skolebørn om landbrug.

Dvirs rolige og blide temperament har gjort ham yderst populær blandt skolebørnene, der besøger gården. Han kommer også fint ud af det med Shemish, et andet æsel, som Pegasus har reddet, og som kom ud at bo på gården samtidig med Dvir. Æsler er nemlig flokdyr og trives bedst, når de har selskab.

”Det har været rigtig godt at få Shemish og Dvir her ud til os,” siger Hedva, der bestyrer gården. ”De spiller en vigtig rolle i uddannelsesprogrammet, for mange mennesker i Israel er stadig afhængige af æsler for at kunne dyrke jorden. De nyder rigtig livet her på gården, og der er ingen tvivl om, at de elsker al den opmærksomhed, de får fra skolebørnene.”

Zvika er meget glad for, at teenagerne ringede til Pegasus, for at de kunne komme og hjælpe Dvir. Hvis de ikke havde gjort det, ville æslet have lidt i meget længere tid og var måske død af sit sår. ”Når jeg tænker bare fem år tilbage, er det ikke særlig sandsynligt, at en gruppe unge mennesker ville have hørt om os eller vidst, hvad de skulle gøre i sådan en situation. Men takket være WSPA’s støtte til vores arbejde er der flere og flere, der kender til os og ved, at vi kan hjælpe æsler i nød.”

Mere plads til bjørnene

Jimi og Jexi, der har boet i Zarnesti, siden de blev reddet i 2012.

Den nyeste indhegning i Zarnesti-reservatet i Rumænien er stor nok til at huse de sidste rumænske bjørne, der skal reddes. Det fejres med en officiel indvielse.