Two bears, Christi and Lydia.

30 års indsats for at beskytte bjørne

Nyheder

Danse- og kampbjørne har fået nye liv i beskyttede reservater. Bjørnegaldefabrikker er blevet lukket, og det samme er kummerlige bjørneparker. Læs mere om vores kamp for bjørnene gennem tre årtier.

Topfoto: Christi og Lydia blev i 2005 reddet fra et lille bur bag en restaurant og fik et nyt liv i bjørnereservatet i Rumænien.

I 1992 lancerede vi vores Libearty-kampagne – Frihed for Bjørnene – efter at vores efterforskning i Asien havde afsløret omfattende udnyttelse af bjørne. Kampagnen skulle gøre en ende på bjørnes lidelser over hele verden.

Det var starten på vores indtil videre 30 års lange indsats for at hjælpe bjørne.

Samme år fik vi ideen om lave et bjørnereservat, det første af sin slags i verden… et beskyttet område, hvor bjørnene kunne leve fri for mishandling i naturlige omgivelser. Det betød, at vi nu kunne redde bjørne fra udnyttelse og give dem et trygt nyt hjem.

Dernæst afdækkede vi lidelserne blandt dansebjørnene i Grækenland og Tyrkiet og begyndte at kæmpe for at få sat en stopper for denne mishandling… og det var blot det første års bjørnearbejde.

En bjørn reddet fra bjørnegaldeindustrien i Vietnam nyder nu livet i et bjørnereservat drevet af Animals Asia. Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals Media

En tidligere dansebjørn nyder livet i bjørnereservatet i Tyrkiet.

Afsløring af en grum blodsport

I 1993 afslørede vi, at der blev afholdt bjørne-hundekampe i Pakistan – omkring 300 kamparrangementer om året med flere bjørne i hvert arrangement – og vi startede en international kampagne for at få den pakistanske regering til at stoppe det.

Sammen med vores lokale partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC) har vi siden da kæmpet for at gøre en ende på den brutale praksis. Vi har åbnet Balkasar-reservatet for reddede bjørne, samarbejdet med myndighederne om at opspore og stoppe kampe og tilbudt bjørneejere hjælp til alternative leveveje. 

I 2019 kunne vi for første gang rapportere, at der i et helt år ikke havde fundet nogen bjørne-hundekampe sted i landet.

En bjørn reddet fra bjørnegaldeindustrien i Vietnam nyder nu livet i et bjørnereservat drevet af Animals Asia. Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals Media

Reddede bjørne slikker sol i Balkasar-reservatet i Pakistan. Foto: BRC

Til kamp mod bjørnegaldeindustrien

Samme år afslørede vores efterforskning rædslerne i bjørnegaldeindustrien i Asien. Vi dokumenterede, at tusindvis af bjørne levede usle liv fyldt med lidelse og smerte, fordi deres galde og galdeblærer kunne sælges som ingredienser i traditionel asiatisk medicin.

Det var starten på en af de mest monumentale udfordringer, vi nogensinde har stået over for: At stoppe udnyttelsen af bjørne for deres galdes skyld. En kamp, der langt fra er slut.

I Vietnam har vi sammen med vores partnerorganisation Education for Nature Vietnam (ENV) støttet regerings arbejde for at udfase udnyttelsen af bjørne på galdefabrikker. Vores indsats med at mikrochippe og overvåge bjørnene har nedbragt antallet af bjørne i fangenskab med over 90 %.

I Sydkorea har vi i mange år samarbejdet med Green Korea United (GKU) om at få stoppet landets bjørnegaldeindustri. Vores indsats har været med til at nedbringe antallet af bjørne på fabrikkerne med 75 %, og i år opnåede vi det helt store gennembrud: Sydkoreas regering annoncerede, at fra 2026 vil det være helt slut med bjørnegaldefabrikker, og alle bjørnene vil få et nyt liv i reservater.

I Kina fortsætter vores arbejde med at overbevise forbrugere, medicinalvirksomheder og læger med speciale i traditionel medicin om at gå væk fra brugen af bjørnegalde. Indtil videre har ni førende producenter valgt at droppe bjørnegalde i deres produkter, og tæt på 1.000 læger har forpligtet sig til at anbefale urtebaserede alternativer frem for medikamenter med bjørnegalde.

Kravebjørn

En bedre verden for bjørne

Sammen med vores partnerorganisationer har vi gennem årene været med til at bygge og finansiere bjørnereservater i bl.a. Grækenland, Tyrkiet, Ungarn, Thailand, Pakistan, Indien og Rumænien.

Vi har været med til at lukke de kummerlige bjørneparker i Japan, som vi efterforskede tilbage i 1992. Der er ikke længere dansebjørne i Grækenland, Tyrkiet og Indien. Bjørne-hundekampe er tæt på at være udryddede i Pakistan, det er slut med bjørnegaldeindustrien i Sydkorea, og vi nærmer os målet i Vietnam.

På 30 år har vi opnået mange store sejre for bjørnene. Desværre er der stadig tusindvis af bjørne, der lider rundt omkring i verden.

Hjælp os med at beskytte bjørnene de næste 30 år. Sammen kan vi stoppe mishandlingen og udnyttelsen for altid, så bjørne overalt i verden får lov til at leve frit i naturen, hvor de hører til.

Vil du vide mere