Dansebjørne i Pakistan

Problem

 • Bjørneunger i Pakistan indfanges fra naturen og trænes til at danse med brutale metoder
 • Bjørnene bliver trukket fra landsby til landsby for at optræde. De rejser sig på bagbenene og ”danser” for at undgå smerten, når ejerne hiver i rebet i deres snude
 • De bjørne, der bliver brugt som dansebjørne, er skadet for livet og kan ikke længere klare sig selv i naturen.

 

Løsning

 • Bjørnene skal reddes fra tilværelsen som dansebjørne og have et nyt liv i et reservat
 • Loven skal ændres, så det bliver forbudt at holde dansebjørne
 • Vilde bjørne skal beskyttes fra at blive indfanget fra naturen.

 

Det gør vi

 • Vi hjælper bjørneejerne med en alternativ indtægtskilde til gengæld for, at de overgiver de deres bjørn til det reservat, vi finansierer
 • Vi arbejder for at få ændret lovgivningen, så den beskytter bjørnene
 • Vi samarbejder med myndighederne om at stoppe krybskytter, der vil indfange nye bjørne fra naturen.

Hjælp os med at redde bjørnene

Støt vores kamp for at redde Pakistans dansebjørne og andre dyr i nød over hele verden. Dit bidrag bliver brugt, hvor behovet er størst – blandt andet til at stoppe traditionen med dansebjørne i Pakistan.

Bjørn i reservatet, vi finansierer i Pakistan
Dansebjørne tvinges til at optræde 8-12 timer om dagen.

"Dansetræning" er brutal mishandling

Omkring 85 bjørne i Pakistan udnyttes som dansebjørne. 74 af bjørnene bruges udelukkende som dansebjørne, mens omkring 11 bjørne også tvinges til at kæmpe i bjørne-hundekampe.

Bjørnene bliver indfanget fra naturen som unger og får deres hjørnetænder hevet ud eller filet ned – uden bedøvelse. Derefter bliver deres følsomme snuder gennemboret med en rødglødende jernstang, så der kan blive trukket et reb igennem.

En bjørneunge lærer at "danse" ved at stå på en glohed metalplade oven på brændende trækul, mens der bliver spillet musik. Det får den til at rokke fra side til side eller rejse sig på bagben i et forsøg på at undgå smerten. Resten af bjørnens liv bliver den tvunget til at optræde foran betalende tilskuere. Hvis den stritter imod, slår ejerne den og rykker hårdt i dens næsering, så det smerter i snuden.

Et godt bjørneliv i beskyttet reservat

De bjørne, der har været brugt som dansebjørne, kan ikke længere klare sig selv i naturen. Mange af dem har fået fjernet hjørnetænder og kløer, og dårlig kost og vitaminmangel har givet flere af bjørnene kroniske dårligdomme.

Men når vi har reddet bjørnene, får de et godt liv i det store bjørnereservat, vi finansierer i Pakistan, og som drives af vores lokale partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC). Her lever bjørnene et tæt på naturligt liv.

De ansatte sørger for, at bjørnene får sund og nærende kost, og de giver bjørnene medicin og dyrlægebehandling, når de har brug for det.

”Det er utroligt opløftende at se bjørnene i reservatet trives og leve et godt liv uden frygt og smerte – et ægte bjørneliv. Mit mål er, at der ikke længere holdes bjørne i fangenskab i Pakistan – og jeg håber og tror, at vi er tæt på målet.”
Fakhar Abbas, leder af bjørnereservatet i Pakistan

Se hvordan vi reddede bjørnen Maya:

Succeser i vores arbejde

 • Vi har været med til helt at få stoppet traditionen med dansebjørne i Indien, Grækenland og Tyrkiet.
 • Vi har reddet ca. 150 bjørne i Pakistan, der er blevet udnyttet som dansebjørne og til andre former for underholdning.
 • Vi har sørget for alternative indtægtskilder til omkring 100 tidligere bjørneejere, der nu er stoppet med at holde bjørne.
 • Efter vores mangeårige lobbyindsats blev det i 2015 ulovligt at bruge bjørne til underholdning i Sindh-provinsen i Pakistan.
Bear dancing in Pakistan