Vi sætter en af havets største dræbere på den globale agenda

07/06/2017

Tabte og kasserede fiskenet ødelægger livet i havene i op til 600 år efter, at de er blevet efterladt. I denne uge lægger vi pres på fiskeri-industrien og regeringer for at få dem til at gøre noget ved problemet.

Mængden af spøgelsesnet vokser år for år og vil sandsynligvis bliver ved med at vokse i takt med, at fiskeriet intensiveres.

Langt de fleste ’spøgelsesnet’ – efterladt og tabt fiskegrej som for eksempel net, liner og ruser – er lavet af plastik. De kan derfor være helt op til 600 år om at blive nedbrudt. 

Hvert år bliver omkring 136.000 hvaler, delfiner, sæler og søløver fanget i spøgelsesnettene – og det samme gør havskildpadder, fisk, fugle og andre dyrearter. Ofte dør dyrene en langsom og smertefuld død. For eksempel bliver de kvalt eller sulter ihjel over en periode på flere måneder.

Topmøder om havene

I denne uge er der to vigtige internationale topmøder: En havkonference ledet af FN, der skal skabe fornyet momentum mod at opnå verdensmål 14, 'Liv i havet', samt SeaWeb Sea Food Summit, der skal fremme bæredygtigt fiskeri.

Vi deltager i begge topmøder, hvor vi opfordrer deltagerne – repræsentanter fra fiskeri-industrien samt politiske ledere – til at slutte sig til Global Ghost Gear Initiative (GGGI), som vi står i spidsen for. 

Vi har været med til at danne GGGI som en del af vores indsats for at reducere mængden af tabt og efterladt fiskegrej i havene.

Problemet med spøgelsesnet vokser

Hvert år bliver der efterladt 640.000 ton fiskegrej i havene. Det er så meget, at man ville kunne fylde 52.000 dobbeltdækker-busser med det. Over 817 forskellige dyrearter i havene bliver skadet eller dræbt i spøgelsesnettene. 

Mængden af spøgelsesnet vokser år for år og vil sandsynligvis bliver ved med at vokse i takt med, at fiskeriet intensiveres.

Spøgelsesnet påvirker ikke blot dyrelivet i havene, men også havmiljøet – og regeringer verden over bruger millioner af dollars på oprydningsarbejde.

Der er brug for en fælles løsning

Ingrid Giskes, der leder vores kampagne mod spøgelsesnet, siger: ”Det er nødvendigt med en global indsats, hvis problemet med spøgelsesnet skal overvåges og løses i stor skala.”

Hun fortsætter: ”Regeringer og industrien er en del af løsningen, og vi håber derfor, at så mange industri- og regeringsrepræsentanter som muligt vil slutte sig til vores indsats for at fjerne spøgelsesnet fra havene.”

Læs mere om vores indsats mod spøgelsesnet >>