Vi fodrer tusindvis af hunde under coronakrisen

27/06/2020

I Thailand og Brasilien er mange hunde og katte blevet efterladt under COVID-19-pandemien. Vi har uddelt foder, så de ikke skal sulte.

De her hunde og katte er vant til at få kærlighed og mad. Men nu er deres verden pludselig vendt på hovedet. De er de usynlige ofre for krisen.

I Thailand har vi sørget for to tons foder til 300 sultne hunde i Wat Hua Koo-templet. Templet, der ligger i det centrale Thailand, tager imod efterladte og herreløse hunde. 

Under coronapandemien er der kommet langt flere hunde ind end normalt. Men munkene har begrænsede midler og har svært ved at få råd til foder, dyrlægebehandling, medicin og andre fornødenheder til hundene.

Templet mangler mad

Da Somsak Soonthornnawaphat, der leder vores kampagnearbejde i Thailand, første gang besøgte templet, var der kommet 22 nye hunde ind bare den dag. Og antallet steg dag for dag.

”Under pandemien er mange folk pressede. Virksomheder er lukket ned, og folk har intet arbejde. Mange af de mennesker, der har mistet deres jobs, er rejst tilbage til deres hjembyer i andre dele af landet. Og en del af dem har efterladt deres hunde i templet,” forklarer Somsak.

Vi har fodret hunde i Thailand

Phra Prachum Pawaro, der er abbed i Wat Hua Koo, fortæller, at pandemien har ført til fødevaremangel i templet:

”Normalt donerer mange mennesker mad til munkene. Resterne giver vi til de herreløse hunde. Men under coronaudbruddet har kun fem mennesker besøgt templet for at give almisser, og vi kan ikke længere gå udenfor templet for at tage imod almisser, sådan som vi plejede. Så vi havde ikke nok mad til at fodre hundene.”

Vi har sørget for nok ris og hundemad til at fodre hundredvis af hunde to gange om dagen i op til tre måneder. Vi har desuden vaccineret en del af hundene, som var nødt til at være lukket væk fra de andre hunde, indtil de ikke længere udgjorde en smitterisiko.

Vi har fodret hunde i Thailand

Langt flere hunde og katte på gaden i Brasilien

Ligesom i Thailand er der også i Brasilien langt flere dyr, der er i fare for at sulte under coronapandemien end normalt. Omkring 30 mio. hunde og katte lever på gaden i Brasilien. De er helt afhængige af, at lokale indbyggere fodrer dem. Men pandemien har tvunget folk til at blive hjemme, så de fleste af disse dyr mangler nu mad og vand.

For at gøre situationen værre, har der været spredt misinformation om, at hunde har smittet mennesker med COVID-19. Det har ført til, at kæledyr er blevet efterladt på gaden. Nogle byer i Brasilien har registreret en stigning i antallet af efterladte hunde og katte på hele 800 %. Det har sat pres på de dyreorganisationer, der forsøger at hjælpe dem.

I Thailand og Brasilien er mange hunde og katte blevet efterladt under COVID-19-pandemien. Vi har uddelt foder, så de ikke skal sulte.

Hjælp til krisens usynlige ofre

Rosangela Ribeiro leder vores kampagnearbejde i Brasilien. Hun har sørget for, at vi har leveret 18 tons hundemad til 21 forskellige dyreorganisationer. Det er nok til at fodre omkring 6.000 hunde i 14 dage. Desuden har vi givet organisationerne fem tons kattemad.

Rosangela siger: ”De her hunde og katte er vant til at få kærlighed og mad. Men nu er deres verden pludselig vendt på hovedet. Alt er lukket, og deres beskyttere er forsvundet. De forstår ikke, hvad der er sket, og de lider under det. De er de usynlige ofre for krisen.”

Vi har uddelt foder til sultne katte i Brasilien

Udover at hjælpe med at fodre de sultne hunde og katte, har vores brasilianske kollegaer via de sociale medier opfordret folk til at beskytte gadehundene i deres nærområder, så de ikke skal sulte. 

”Vi har også bedt myndighederne om at give NGO’er lov til at fodre gadedyrene i parker og andre områder, som er lukkede under coronakarantænen,” siger Rosangela og slutter: ”Det var en stor lettelse for mig, at vi kunne hjælpe disse dyr. Nu sover jeg bedre om natten.”

Hund i Thailand bliver fodret under coronakrisen