Baloo in a cage

Underskrifter overrakt for at redde ensom bjørn

Nyheder

I 23 år har bjørnen Baloo været spærret inde i et usselt bur ved et skisportssted i Rumænien. Efter pres fra over 178.000 dyrevenner går ministerium nu videre med sagen.

Fotos: Jasper Doest

I går, tirsdag den 19. december 2023, overrakte vi mere end 178.000 underskrifter – herunder over 14.000 danske – til det rumænske miljøministerium. Underskrifterne stammer fra dyrevenner over hele verden, der vil have den ensomme og traumatiserede bjørn Baloo reddet ud af sit lille bur og overført til bjørnereservatet Libearty.

Et lille skridt tættere på friheden

Repræsentanten for ministeriet tog meget positivt imod vores ønske om at få befriet Baloo og erklærede sig enig i, at det sølle bur, han sidder i, ikke er et sted for en bjørn at leve.

Desværre er det ikke helt ligetil at få konfiskeret Baloo.

Det har siden 2005 været ulovligt for privatpersoner i Rumænien at eje bjørne, men Baloos ejer har nægtet at give ham fra sig trods talrige henvendelser fra os og myndighederne. I 2021 kæmpede han i retten for at få lov til at beholde sin bjørn, og dommeren afgjorde beklageligvis sagen til hans fordel.

Derfor vil ministeriet være helt sikre på, at hvis de befrier Baloo, er det 100 % lovmæssigt bindende, så ejeren ikke kan anke sagen. Vi vil nu samarbejde med ministeriet om den videre juridiske proces, så Baloo forhåbentlig kan blive fri én gang for alle.

Baloos tragiske historie

Captive bear in enclosure

Baloo blev i år 2000 fundet i en rumænsk skov. Han var kun en unge på det tidspunkt og skadet, så kan ikke kunne beskytte sig selv eller finde mad.

Skovfogederne tog ham in og behandlede hans skade – men i stedet for at blive genudsat i naturen, blev Baloo flyttet til det skisportssted, der nu i 23 år har brugt ham som trækplaster.

Baloo lever helt alene i et lille, rustent og beskidt bur. Han bliver fodret med cornflakes, sodavand og nogle gange endda med alkohol.

Han kan ikke skjule sig for de besøgendes blikke eller søge ordentligt ly for vejret, og børn stikker ham med kæppe gennem tremmerne for at få en reaktion.

Chancen for et godt bjørneliv

Libearty Bjørnereservat, som vi støtter, står klar til at tilbyde Baloo et nyt hjem sammen med omkring 120 andre reddede bjørne. Her vil han endelig kunne leve i naturlige omgivelser med masser af plads, træer, enge og vandhuller.

Two bears playing in golden sunshine

Støt bjørnene i Libearty

Vil du vide mere