Minkannonce i Politiken

Uacceptabelt at indføre mink igen: Det strider mod loven

Nyheder

Konservative vil have mink tilbage, men det strider mod loven, og vi finder det både uetisk, uigennemtænkt og i strid med dyrevelfærdsloven.

Topfoto: Jo-Anne McArthur / We Animals

Konservatives landbrugsordfører, Per Larsen, foreslog onsdag den 2. februar at genstarte minkerhvervet i Danmark efter coronarestriktionernes ophør. Men det mener vi er både tåbeligt og i strid med den dyreværnslov, som Konservative selv har vedtaget.

“Det strider mod al sund fornuft, når Per Larsen og Konservative foreslår at genopstarte minkerhvervet. Partiet har sammen med et stort flertal i Folketinget vedtaget en ny dyrevelfærdslov, der fastslår, at man skal tage hensyn til dyrs ‘adfærdsmæssige og fysiologiske behov’. Det er ganske enkelt ikke muligt med minkproduktion, som vi har kendt den i Danmark hidtil,” siger Pernille Fraas Johnsen, ph.d. og senior landbrugsrådgiver i World Animal Protection Danmark.

Det strider både mod den nye lovs ånd og bogstav at starte minkproduktionen igen. I dyrenes nye grundlov står der i paragraf 2, at “dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe”.

Mink i små bure er dårlig dyrevelfærd

Og det er ikke kun loven, der gør det umuligt at holde mink under de forhold, man kender fra tiden før coronaforbuddet. Også de biologisk/videnskabelige og dyreetiske argumenter taler mod en genindførelse af minkerhvervet.

Sidste år vedtog Dyreetisk Råd en anbefaling, der slog fast, at det er i strid med god dyrevelfærd at holde mink, som det har været praktiseret i Danmark indtil det nuværende forbud, der er begrundet med frygten for spredning af coronavirus.

I forbindelse med minkhold konkluderede Dyreetisk Råd, at minkhold strider mod god dyrevelfærd, og skrev i deres udtalelse om minkerhvervet: “Meget restriktive former for dyrehold kan derfor ikke anses for tidssvarende og dyrevelfærdsmæssige forsvarlige med den nuværende viden om dyrs adfærdsmæssige behov”.

“Både etikken, biologien og fornuften er altså på dyrenes side her, for det er et faktum, at minken er et solitært og semi-akvatisk rovdyr, som har brug for meget plads og adgang til vand, og disse behov tilgodeses på ingen måde i små minkbure," siger Pernille Fraas Johnsen.

Hverken fair over for dyrene eller producenterne

Pernille Fraas Johnsen påpeger, at mange lande allerede har taget konsekvensen og har forbudt minkproduktion: 

”Det er helt oplagt at Danmark følger efter netop nu, hvor der i praksis ikke er aktive minkproducenter. Det er uigennemtænkt og giver simpelthen ikke mening at genoptage en minkproduktion, der åbenlyst er ude af takt med god dyrevelfærd, og som sandsynligvis vil blive forbudt i EU inden for de næste par år. Derfor er en genopstart af den danske minkproduktion, hverken fair over for minken eller de minkproducenter, der med al sandsynlighed ville blive nødt til at lukke ned igen indenfor de følgende år.”

Vil du vide mere