Elefantvask og -badning er blevet populært blandt turister

Turister flokkes om elefantoplevelser

Nyheder

Antallet af elefanter i fangenskab i Thailand er i de seneste ti år eksploderet, så der i dag er 70 % flere elefanter, der udnyttes i turistindustrien. Elefantvask er et af de nyere trækplastre.

Badning med elefanter, elefantridning og elefantshows ligger højt på mange turisters ønskeliste, når de rejser til Thailand og andre lande i Asien, hvor man kan opleve dyrene helt tæt på. Antallet af elefanter i turistindustrien er steget med 70 % alene i Thailand.

Det viser nye tal fra vores rapport 'Elephants. Not Commodities', der kortlægger elefantindustrien i Asien. 

Forbedringer – men langt fra godt nok

”Desværre er det jo turisternes efterspørgsel på at have fysisk kontakt med elefanterne, der er årsag til, at industrien fortsætter. Elefanterne skal igennem traumatiserende træning og lidelser, før vi mennesker kan komme tæt nok på til at ride, bade eller røre elefanterne,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Elefantbadning og -vask er populære turistaktiviteter

Foto: Jonny Sanders

Selvom mange elefantlejre i dag brander sig som elefantvenlige reservater, er virkeligheden dog en anden for mange af de over 3.800 elefanter, der lever i fangenskab i Asien. 

Flere lejre har ganske vist droppet elefantridning, og dermed har de i nogen grad forbedret vilkårene for elefanterne sammenlignet med tallene fra vores seneste rapport. Men det til trods er levevilkårene fortsat alt for ringe for elefanterne.

Ud af de 357 lejre i Asien, som vi har besøgt i perioden januar 2019 til januar 2020, levede 63 % af elefanterne under meget ringe forhold, der langt fra kan opfylde deres behov. 30 % af elefanterne levede under bedre, men fortsat ringe forhold. Kun 7 % af elefanterne blev holdt gode forhold, hvor de kan få opfyldt deres naturlige behov og ikke bliver tvunget til nærkontakt med turister.

Elefantvask er det nye elefantridning

Elefantbadning og -vask er populære turistaktiviteter

Foto: Jonny Sanders

Flere og flere turister er klar over, at elefanter bliver kuet med ekstremt barske metoder, når de trænes til at bære rundt på mennesker eller optræde med tricks. Derfor opsøger de i stedet oplevelser som elefantvask og -badning, hvilket har fået antallet af ’elefantvask-lejre’ til at tredobles på bare fem år.

”Turister bliver ofte narret til at tro, at de besøger et elefantvenligt reservat, fordi stederne kalder sig for ’reservater’ eller ’redningscentre’. Sandheden er desværre bare, at hvis man tillader en tæt fysisk kontakt med elefanten, så bidrager man til en grotesk industri, hvor elefanter fratages deres frihed og pines på grusom vis, for at det er sikkert nok for turister at have denne kontakt,” siger Gitte Buchhave. 

Stop handlen med elefanter og andre vilde dyr

Elefantbadning og -vask er populære turistaktiviteter

Foto: Jonny Sanders

Vi opfordrer såvel turister som rejseselskaber til at tage ansvar og være en del af løsningen, frem for problemet. Det kan de gøre ved at fravælge steder, hvor turisterne er i fysisk kontakt med elefanter, og i stedet støtte ægte reservater og elefantvenlige lejre, hvor de besøgende kan observere elefanterne leve et mere naturligt liv på respektfuld afstand.

Udnyttelsen af elefanter i turistindustrien er en del af den globale handel med vilde dyr, der er skyld i millioner af vilde dyrs lidelser. Samtidig skader handlen økosystemerne og er en fare for folkesundheden, da den tætte omgang med vilde dyr kan føre til spredningen af smitsomme sygdomme og pandemier.

Vil du vide mere