Cargo of Cruelty

Truede dyrearter flyves verden rundt

Nyheder

Vores nye rapport afslører, at Ethiopian Airlines fragter levende vilde dyr fra Vestafrika med deres fly – blot for at de kan ende som eksotiske kæledyr i resten af verden.

Topfoto: Den røde marekat er sårbar over for udryddelse.

Vi har gransket aktiviteten på sociale medier for at vise, hvordan flyselskaber er med til at understøtte handlen med vilde dyr. De gør det muligt at transportere dyrene uden for kontinentets grænser, hvor de imødekommer den globale efterspørgsel på luksusvarer som eksotiske kæledyr.

Afrikanske zibetkatte, afrikanske sporeskildpadder, kongepytoner, galagoer og næsehornspuffaddere er blandt de dyr, der bliver udnyttet, og et stort antal dyr forsvinder med bekymrende hast.

Læs rapporten

Genet fragtet med Ethiopian Airlines

Fly fra Ethiopian Airlines fragter vilde dyr til store dele af verden.

Store lidelser og stor risiko

Mange af dyrene er truet af udryddelse eller er i stor tilbagegang i naturen. De lider under tilfangetagelsen, og efterfølgende stuves de sammen under trange og ofte uhygiejniske forhold. Det kan gøre dem stressede og modtagelige over for infektioner, og de risikerer endda at dø under fragten.

Den globale handel med vilde dyr er en af de største årsager til, at økosystemer kollapser, og at der er store tab af biodiversitet på verdensplan. I tillæg udgør handlen en stor sundhedsmæssig risiko. 

Over 70 % af nye sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker, menes at stamme fra vilde dyr. De dårlige forhold, dyrene holdes under, i kombination med, at de kommer i nærkontakt med mennesker, skaber ideelle betingelser for, at vira kan mutere og spredes. 

Genet fragtet med Ethiopian Airlines

Afrikanske hvidbugede dværgpindsvin stuvet sammen i en kurv.

Det afslører rapporten

Vores rapport dokumenterer omfanget af handlen med vilde dyr fra Vestafrika, herunder at:

  • alene på to sociale medie-kontoer fra Togo i Vestafrika blev der annonceret med 200 forskellige arter til salg eller eksport i perioden 2016-2020
  • over 7 % af disse arter er klassificeret som ’Sårbare’, ’Truede’ eller ’Kritisk Truede’ på IUCN’s Rødliste over udryddelsestruede arter
  • mindst 33 % af de analyserede ladninger hos Ethiopian Airlines indeholdt pattedyr, som kan udgøre en smittefare for mennesker – herunder afrikanske zibetkatte, primater og sumpmanguster, som blev sendt til Italien, Sydkorea, Thailand og Malaysia
  • genetter, afrikanske sporeskildpadder, savanne-firben, steppevaraner, grønne afrikanske træhugorme, kamæleoner og skorpioner er blandt de arter, der oftest sendes med Ethiopian Airlines.
Genet fragtet med Ethiopian Airlines

Genetter er i stigende grad populære som eksotiske kæledyr, selvom de kan sprede smitsomme sygdomme til mennesker.

Edith Kabesiime, kampagnemedarbejder i World Animal Protection, siger:

Mens verden stadig slås med pandemien, er det vigtigt at huske, hvordan man mener, at den er startet: Med handlen med vilde dyr. Der er stadig rejserestriktioner for mennesker for at begrænse sygdomsspredningen. Så det er chokerende, at dyr, der kan udgøre en høj smitterisiko, samtidig bliver fløjet verden rundt. Ethiopian Airlines har et medansvar for at sikre os mod fremtidige pandemier og beskytte kontinents fantastiske dyreliv.

Flyselskaber kan være med til at stoppe handlen

Vi opfordrer på det kraftigste Ethiopian Airlines og andre flyselskaber til at hjælpe med at begrænse handlen med vilde dyr – og til at gribe til øjeblikkelig handling, når det gælder arter, der kan sprede sygdomme til mennesker. Flyselskaber bør indstille al transport af vilde dyr, der bliver udnyttet til kommercielle formål.

Hver eneste dag bliver tusindvis af vilde dyr indfanget fra naturen eller opdrættet under dårlige forhold i fangenskab for at indgå i den globale handel med vilde dyr, som årligt indbringer milliarder. Dyrene påføres store lidelser blot for at kunne bruges som fødevarer, kæledyr, ingredienser i traditionel medicin eller underholdning.

Vi vil have gjort en ende på den globale handel med vilde dyr. For altid.

Læs vores nye rapport ‘Cargo of Cruelty’:

Hent rapport

Vil du vide mere