Spækhugger optræder i Mundo Marino, Argentina

Trist nyhed: Spækhuggeren Moana er død

Nyheder

Moana var den første spækhugger i Europa, der blev født ved hjælp af kunstig befrugtning. Han tilbragte hele sit korte liv i et lille, klorfyldt bassin.

Topfoto: Spækhugger i Mundo Marion, Argentina

12 år levede spækhuggeren Moana i delfinariet Marineland i Frankrig, hvor han optrådte med i shows, indtil han gik bort den 17. oktober i år. 12 år er en meget ung alder at dø i for en spækhugger, men det er desværre ikke en usædvanlig hændelse i delfinarier.

Læs også: Spækhuggere dør på stribe i Loro Parque

En kunstig start på et unaturligt liv

Moana var den første spækhugger i Europa, som blev født ved hjælp af kunstig befrugtning. Hans mor lever stadig i fangenskab i Marineland i Frankrig. Hans far, Ulises, er født i naturen, men blev i 1980 indfanget. De følgende 14 år blev han flyttet rundt mellem forskellige akvarier og zoos, og siden 1994 har han levet i SeaWorld i San Diego, USA.

Der har igennem flere år været kritik af de forhold, spækhuggerne lever under i Marineland, bl.a. at bassinernes sider er dækket af alger. På vegne af dyrebeskyttelsesorganisationen One Voice besøgte en dyrlæge med speciale i spækhuggere Marineland for blot to uger siden. Hans rapport fastslår, at spækhuggernes tilstand er bekymrende.

Hjælp spækhuggere og andre hvaler i fangenskab:

Skriv under

Dyreshows er ikke noget at klappe ad

Spækhugger optræder i Loro ParqueFoto: Spækhuggershow i Loro Parque på Tenerife

”Moanas død er en trist påmindelse om, at ingen bassiner kan erstatte det uendelige hav, hvor disse pragtfulde dyr hører hjemme. Hvaler trives ikke under trange forhold i fangenskab! Mange besøgende i delfinarier glæder sig over at se dyrene optræde, men for dyrene er der ikke noget at klappe ad,” siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig og ekspert i vilde dyr i World Animal Protection Danmark.

”Vi bør på ingen måde acceptere, at dyr lider eller ofrer deres naturlige liv blot for vores underholdnings skyld. Besøgende ved typisk ikke, at dyrene lider under de unaturlige forhold i fangenskab, og derfor har rejsebranchen et ansvar for ikke at sende turister disse steder hen.”

Rejsebranchen kan føre an til en bedre fremtid for dyrene

I World Animal Protection har vi via dialog overbevist en lang række rejseselskaber om at stoppe med at promovere underholdning med vilde dyr, og vi har indgået et tæt samarbejde med Spies Rejser om turisme og dyrevelfærd.

”Det er vigtigt, at rejsende bliver tilbudt bæredygtige alternativer til gammeldags dyreunderholdning, Og mulighederne for at opleve vilde dyr i deres naturlige miljø bliver endnu bedre nu, hvor vi har lanceret en række an ansvarlige dyredestinationer – de såkaldte Wildlife Heritage Areas – som bl.a. Spies støtter op om,” fortæller Stephanie Kruuse Klausen.

Hun slutter: ”Det er uforsvarligt og uansvarligt at holde hvaler i fangenskab. Det er en praksis, der udelukkende er skabt for betalende gæsters fornøjelses skyld, og utallige hvaler er blevet udnyttet og har lidt for at efterkomme denne efterspørgsel.”

TUI Group er et af de sidste store, globale rejseselskaber, der stadig sælger billetter til delfinarier. Hjælp os med at få dem på bedre tanker:

Skriv under

Vil du vide mere