Tid til at gå i hi

27/12/2019

I bjørnereservatet i Pakistan er det et tegn på succes, når bjørnene går i hi. Det betyder nemlig, at deres naturlige instinkter er dukket op til overfladen trods mange års usselt liv i fangenskab.

“Vi er altid meget begejstrede, når en af de bjørne, vi har reddet, for første gang gør sig klar til at gå i hi."

Når vinteren rammer Balkasar, det store bjørnereservat vi finansierer i Pakistan, falder temperaturen ofte til frysepunktet, og kraftige vinde blæser ind over bjergene.  Heldigvis er de 53 bjørne i reservatet, som drives af vores lokale partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC), ikke generet af kulden. De fleste af dem er nemlig gået i hi og putter sig trygt i deres huler fra december til marts.

Sådan forbereder reservatet sig på, at bjørnene går i hi

Ved at spise ekstra meget i sensommeren og efteråret, udvikler brune bjørne en pukkel fedt øverst på ryggen, som de kan tære på hele vinteren.

Medeeha Manzoor, der er zoolog i BRC, fortæller hvordan reservatet forbereder sig til vinteren: ”Vi ved altid, hvornår bjørnene begynder at tænke på at gå i hi. De bliver endnu mere madglade end normalt. Så allerede fra om sensommeren begynder vi at fodre dem seks gange om dagen i stedet for fem.”

Normalt får bjørnene frugt, grøntsager, kerner, roti-brød og sukkerrør at spise. Men før de skal i hi, får de også tørret frugt og knogler, der er fyldt med kød. De ekstra proteiner og fedt hjælper dem med at danne fedtdepoter, så de har noget at tære på i løbet af vinteren.

Kainats første år i hi

“Vi er altid meget begejstrede, når en af de bjørne, vi har reddet, for første gang gør sig klar til at gå i hi. Det viser, at bjørnens vilde instinkter ikke er væk, selvom den blev udsat for de værste grufuldheder, da den blev brugt som dansebjørn eller i bjørne-hundekampe,” siger Madeeha og fortsætter:

”I år er første år, at Kainat går i hi. Hun var meget syg og traumatiseret, da vi reddede hende i 2017. Hun havde været brugt i bjørne-hundekampe i fem år. I gennemsnit tager det omkring to år, før bjørnenes naturlige instinkter vender tilbage, og de går i hi.

Nogle brune bjørne deler hule om vinteren - men ikke Kainat! I år er hun for første gang gået i hi, og hun vil have sin hule for sig selv.

Bjørnene graver huler

I Balkasar-reservatet lever der både brune bjørne og kravebjørne. Begge arter graver huler, men de bruger dem forskelligt.

”Brune bjørne sover dybt i deres huler hele vinteren. De vender tilbage til den samme hule hvert år, og nogle gange deler de den med andre bjørne. Kravebjørnene deler aldrig deres huler. Og de kommer ud flere gange i løbet af vinteren og går lidt rundt. Men de bevæger sig langsommere og er mindre aktive end normalt,” fortæller Madeeha.

Lidt morgensurhed, når bjørnene vågner fra hiet

Når foråret sætter ind, holder de ansatte i reservatet godt øje med, hvornår de første brune bjørne vågner fra deres hi. 

“Det er skønt at se dem vågne og begynde at bevæge sig omkring. De er altid lidt usikre på benene til at starte med, og deres pels er pjusket og uglet. De kan også være lidt gnavne og territoriale over for de andre bjørne,” forklarer Madeeha. ”Men så snart de dufter nybagt roti-brød, skynder de sig hen til hegnet og venter på, at der bliver serveret!”

Bjørnene elsker det roti-brød, som de ansatte bager til dem.

Læs mere om vores arbejde for bjørnene i Pakistan >>

Mange sejre for dyrene i 2019

Vi hjalp elefanterne i Thailand i 2019

Elefanter blev befriet for lænker, bjørne slap ud af små bure. Grise fik mere plads, hunde blev beskyttet mod brutale aflivninger, og katastroferamte dyr fik...