Tæt på mishandlede tigre i Thailand

24/04/2018

Se videoer fra Sriracha Tiger Zoo, når Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark, fortæller om sit besøg. Det var en brutal oplevelse, der fik Gitte til at fælde adskillige tårer undervejs.

"Jeg følte lede ved den måde, vi mennesker tillader os at behandle dyr på: Som døde ting, vi kan bruge og smide væk efter forgodtbefindende."

Jeg så mange forfærdelige og groteske ting, da jeg var i Thailand for at bevidne behandlingen af vilde dyr i turistindustrien. Men ingen af oplevelserne var så frygtelige som mit besøg i Sriracha Tiger Zoo. 

Her så jeg ikke blot den facade, der kan være svær at gennemskue, hvis man ikke ved bedre: De store shows, hvor vilde dyr optræder, og de nuttede dyreunger, som man kan få taget billeder med. Jeg fik også et chokerende kig på de helt igennem usle forhold, som dyrene lever under, og den hjerteløse måde, de bliver behandlet på.

Nyfødte tigerunger tages fra deres mødre

Et af de store trækplastre i Sriracha Tiger Zoo er muligheden for at få taget et foto, mens man mader en tigerunge med sutteflaske. Det ser måske idyllisk ud på billedet – men lige ved siden af ligger tigerungerne i bittesmå bure og skriger på deres mødre. Ungerne sidder direkte på glatte plastiktremmer, som de ikke kan stå fast på.

Mange steder rundt omkring på stedet ser man disse bure – et bevis på, hvor mange unger, der bliver avlet for hele tiden at kunne levere nye, nuttede unger til turistfotoene. 

Ungerne tages fra deres mor allerede få dage efter fødslen. Bag en glasrude så jeg nyfødte tigerunger ligge til beskuelse under en varmelampe – nogle af dem stadig med navlestreng. Det knuste rent ud sagt mit hjerte. Jeg måtte lade tårerne trille over, hvor koldt og beregnende det hele var. Som om der ikke var tale om levende væsner, der kan føle savn, frygt og smerte.

Se videoen: Små tigerunger tages fra deres mødre

Tigrene frygter dyretæmmerens pisk

Sriracha Tiger Zoo reklamerer stort for deres tigershow. Syv tigre viste forskellige kunster, mens dyretæmmeren truede dem med sin pisk, hvis de ikke reagerede hurtigt nok på hans kommandoer. Mange af kunsterne var helt unaturlige for tigre, for eksempel at gå på bagben eller springe igennem brændende ringe. Tigre er instinktivt meget bange for ild, men de frygtede tydeligvis domptøren mere.

De tigre, der ikke optrådte med kunster på et givent tidspunkt i showet, lå sløvt hen på deres skamler eller udviste tvangsmæssig adfærd som at gnubbe hovedet mod tremmerne slikke på dem – et tydeligt tegn på stress og traumer.

Se videoen: Tigre tvinges med pisk til at optræde

Skriv under og hjælp tigerne i underholdningsbranchen

Skriv under

Et liv med beton og rustne tremmer

De forhold, som de voksne tigre levede under i Sriracha Tiger Zoo, var noget af det mest deprimerende, jeg nogensinde har set. Massevis af tigre levede tæt sammen i bare betonbure med rustne tremmer, hvor de intet kunne foretage sig.

Tigrene lå enten helt apatiske hen, eller de udviste stereotyp adfærd ved at vandre rastløst frem og tilbage langs tremmerne i én uendelighed. Da jeg så ind i øjnene på en af disse tigre, var jeg ikke i tvivl om, at den langsomt var ved at blive drevet til vanvid af desperat kedsomhed.

Et af burene var omdannet til en bizar form for forlystelse – en såkaldt ”shoot and feed”, hvor de besøgende kunne skyde til måls efter råt kød. Hvis de ramte, faldt kødet ned blandt de mange tigre i buret, der ofte kom op at slås om det. Min thailandske kollega fortalte mig, at tigrene bliver sultet, så der er større chance for slagsmål som ”underholdning” for tilskuerne.

Se videoen: Tigrene lever i små, usle bure

Turister skal kende sandheden om tigrenes forhold

Intet havde kunnet forberede mig på, hvor helt igennem rædselsfuldt det var at opleve disse grusomheder. Jeg følte lede ved den måde, vi mennesker tillader os at behandle dyr på: Som døde ting, vi kan bruge og smide væk efter forgodtbefindende. Vi skal have det stoppet – og det kan ikke gå hurtigt nok. 

Derfor arbejder vi for at overbevise regeringer om at beskytte dyrene. Vi er i dialog med rejseselskaber, så de stopper med at tilbyde denne type underholdning til deres kunder. Og vi arbejder for at udvikle dyrevenlige steder, hvor dyrene kan leve under mere naturlige forhold, mens lokalbefolkningen fortsat kan tjene til dagen og vejen.

Ikke mindst er det vigtigt at fortælle turister om de forhold, som dyrene lever under, så de stopper med betale for at besøge steder som Sriracha Tiger Zoo. Uden efterspørgsel fra turisterne ville disse steder ikke eksisterer. Derfor kan vi alle sammen gøre en forskel ved at fortælle vores venner og familie om den brutale virkelighed. Hvor barskt det end er at høre, bør folk kende sandheden.

Se videoen: "Lad være med at støtte mishandlingen"

Du kan hjælpe os med at stoppe steder, hvor tigre lider:

Støt tigrene nu