Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik i Vietnam bliver undersøgt af dyrlæger

Syv bjørne reddet fra bjørnegaldefabrik i Vietnam

Nyheder

Syv bjørne vansmægtede i små, mørke bure og fik i det skjulte tappet deres galde under store smerter. Nu har vi været med til at redde dem, så de har fået et nyt liv i et reservat.

Den 7. juli blev syv bjørne reddet fra en bjørnegaldefabrik i Phuc Tho, et landdistrikt i Hanoi, Vietnam. Det skete i kølvandet på en stor indsats i maj, hvor Hanois politi i samarbejde med os arresterede en bjørneejer, der havde 350 små flasker bjørnegalde.

Det stod klart, at ejeren havde tappet galde fra sine bjørne, hvilket har været ulovligt i Vietnam siden 2005. Det er ekstremt smertefuldt for bjørnene at få tappet galden, hvilket sker ved at stikke dem med en lang, tyk kanyle.

”Vi har samarbejdet med de vietnamesiske myndigheder om at mikrochippe og overvåge de bjørne, der stadig lever i fangenskab. Det er med til at forhindre, at nye bjørne bliver taget fra naturen og spærret inde på bjørnegaldefabrikker. Og det er også med til at opspore og stoppe ulovlige aktiviteter såsom tapning og salg af bjørnegalde, sådan som det var tilfældet her” fortæller Le Duy Phuong, vores bjørnekonsulent i Vietnam.

Flaskerne med bjørnegalde blev konfiskeret, og ejeren indvilligede i at overgive sine syv bjørne. De er nu blevet overført til et reservat i Tam Dao, som drives af Animals Asia Foundation.

Fra bur til natur

“I årevis levede de syv bjørne i små stålbure under meget dårlige forhold. Der var næsten ikke noget naturligt lys i den bygning, hvor burene stod, og bjørnene havde så godt som ingen plads at bevæge sig på,” fortæller Le Duy Phuong. 

I det reservat, hvor bjørnene nu er kommet hen, får de god plads og kan de leve i langt mere naturlige omgivelser, og de får dyrlægebehandling, hvis de har brug for det.

”Jeg er virkelig glad for, at bjørnene nu er blevet reddet, og jeg håber, at de hurtigt finder sig til rette i deres nye hjem. I reservatet kan de leve et liv, der minder om det i naturen, og der er dygtige ansatte, der tager sig godt af dem,” siger Le Duy Phuong.

Vores indsats virker

Siden Vietnams regering i 2005 forbød tapning af bjørnegalde – efter massivt pres fra os og andre organisationer – har vores indsats i landet været med til at nedbringe antallet af bjørne i fangenskab fra ca. 4.300 til ca. 300. I dag er 41 ud af Vietnams 58 provinser bjørnegaldefri.

Vi er dog ikke i mål endnu og fortsætter arbejdet, indtil der ikke er flere bjørne tilbage i den brutale bjørnegaldeindustri.

Vil du vide mere