Furfree Europe - Pels er passé

Stop al pelsproduktion i EU

Nyheder

Vi er gået sammen med mere end 60 dyrebeskyttelsesorganisationer i Europa for at stoppe produktion af og handel med pels.

Omkring 32 mio. mink, ræve, mårhunde og chinchillaer sidder lige nu stuvet sammen i små bure på pelsfarme rundt omkring i Europa. Størstedelen af pelsdyrene på farmene er vilde dyr, der burde leve frit i naturen, hvor de hører til, og ikke holdes i fangenskab for, at mennesker kan bruge dem som frakker eller pelskraver.

Derfor er vi gået sammen med over 60 andre organisationer om at indsamle en million underskrifter til det Europæiske Borgerinitiativ Fur Free Europe. Borgerinitiativet kræver et forbud mod pelsdyrproduktion i hele EU samt et stop for import fra andre landes pelsproduktion.

Skriv under

”Alle pelsdyr skal have et liv, der opfylder deres naturlige behov. Mink, ræve og mårhunde skal have lov til at leve i naturen, de steder hvor de hører til, og chinchillaer skal ikke holdes på pelsfarme uden mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd, men kun under forhold med høj dyrevelfærd og hensyntagen til deres medfødte behov,” siger Pernille Fraas Johnsen, ph.d. og senior landbrugskonsulent i World Animal Protection Danmark.

Minkhvalp på svensk minkfarm med sår i hovedet. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

En million underskrifter

Et Europæisk Borgerinitiativ er en unik og effektiv måde, hvorpå EU-borgere kan bede EU-Kommissionen om at fremsætte nye lovforslag. Får man indsamlet en million gyldige underskrifter, er EU-Kommissionen forpligtet til at behandle sagen.

I Danmark og det øvrige i EU er det især mink, som har stået for størstedelen af pelsproduktionen. Minkproduktionen i Danmark har været lukket ned siden 2020 på grund af risiko for smitte med COVID-19, men efter den seneste risikovurdering fra Statens Serum Institut, kan der muligvis allerede næste år blive lukket op for produktion af mink i Danmark igen.

Der er derfor behov for et fælles europæisk forbud, så vi én gang for alle kan få lukket ned for pelsproduktionen både i Danmark og resten af EU. 

”Pelsdyrproduktion er dårlig dyrevelfærd og etisk problematisk, uanset hvor den foregår. Vi vil derfor ikke blot have forbudt pelsdyravl i EU, men også stoppet importen af pels fra produktioner i lande uden for EU,” siger Pernille Fraas Johnsen.

Skriv under

Pels er passé

Pelsdyrene mistrives i de ekstremt restriktive  bursystemer, de lever i på pelsfarmene. Det fører ofte til aggression og tvangspræget adfærd, så dyrene skader sig selv eller hinanden. En del dyr har bidskader, som kan blive til betændte sår, og nogle har afgnavede lemmer. Der er endda eksempler på kannibalisme, eller dyr der bider deres egne unger.

Minkhvalp på svensk minkfarm med sår i hovedet. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Minkhvalp med sår i hovedet. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

”Ræve, mink og andre pelsdyrs komplekse behov og naturlige adfærd kan på ingen måde tilgodeses på pelsfarme. Det er ikke i orden at lade dyr lide hele livet, blot for at mennesker kan smykke sig med deres pels. Ved at lukke minkfarmene vil vi derfor beskytte millioner af dyr mod et usselt liv,” siger Pernille Fraas Johnsen.

Heldigvis har tendensen de seneste år været, at stadig flere forbrugere såvel som modehuse dropper pels. Nu er det på tide helt at få stoppet den forældede pelsdyrproduktion i EU.

Vi har tidligere overbevist EU om at arbejde for en lov, der skal forbyde bure til dyr i landbruget. Nu er det pelsdyrenes tur. Hjælp os med at forbyde denne forældede industri:

Skriv under

Vil du vide mere