Delfiner i fangenskab smiler ikke, fordi de er glade. Foto: Shutterstock

Status 2019: Tusindvis af hvaler og delfiner lider stadig

Nyheder

Verden over underholder havpattedyr de besøgende i delfinarier og temaparker. Vores nye rapport giver videnskabelige beviser for, at disse intelligente vilde dyr ikke trives i fangenskab.

Det afslører rapporten

  • I naturen svømmer hvaler og delfiner mellem 60-160 km om dagen. De kan skyde en fart på omkring 50 km i timen. Og de kan dykke flere hundrede meter. Selv i de største delfinarier har de store havpattedyr mindre end 0,0001 % (en milliontedel) af den plads, de har i deres naturlige miljø.
  • En undersøgelse fra 2014 viste, at en hanspækhugger i fangenskab tilbragte tæt på 70 % af sin tid næsten uden at bevæge sig.
  • Havpattedyr i fangenskab lider af en lang række helbredsproblemer, herunder ekstrem stress, tvangspræget adfærd og et unormalt aggressionsniveau.
  • Øresvin, som er den delfinart, man typisk ser optræde i delfinarier, har en seks gange så høj dødelighed i dagene efter, at de er blevet indfanget, og når de bliver transporteret mellem forskellige delfinarier.
  • Dødeligheden blandt spækhuggere i fangenskab er blevet mindre med årene, men de lever fortsat ikke lige så længe som spækhuggere i sunde flokke i naturen.
  • Havbassiner til delfiner i Asien og Caribien har en høj risiko for at blive ramt af orkaner og tsunamier, der ødelægger miljøet i dem, herunder koralrev og mangrover.
  • I Kina er antallet temaparker med havpattedyr vokset fra 39 i starten af 2015 til 76 i starten af 2019.

Nick Stewart, der leder vores globale kampagnearbejder, siger:

”Livet i fangenskab for havpattedyr som delfiner går fuldstændig imod deres naturlige instinkter og adfærd. Et liv i fangenskab er ikke noget rigtigt liv for dem.”

1023085

En delfin, der tvinges til at underholde turister i Cuba

Fangenskab er dyremishandling

Sammen med the Animal Welfare Institute (AWI) har vi i dag – den 8. marts 2019 – offentliggjort femte udgave af rapporten 'The Case Against Marine Mammals in Captivity’. Offentliggørelsen fandt sted på IBT Konferencen i Berlin, som er en af verdens største events for rejsebranchen.

1023007

En spækhugger, der optræder i Argentina

Rapporten maler et belastende portræt af de helt igennem utilstrækkelige forhold, som hvaler og delfiner lever under i zoos, akvarier, delfinarier og andre temaparker med havpattedyr, hvor dyrene udnyttes til underholdning.

Naomi Rose, en af hovedforfatterne af rapporten, er forsker i havpattedyr hos AWI. Hun siger:

”Havpattedyr kan ganske enkelt ikke trives i fangenskab. Næsten alle arter af havpattedyr er rovdyr, der tilbagelægger enorme distancer hver dag. Og så tvinger vi mennesker dem til et liv i sterile betonkasser eller små havbassiner.”

Uanset om havpattedyrene er taget fra naturen eller avlet i fangenskab, lider de. Det gælder både under tilfangetagelsen, transporten og hele det liv, de tilbringer i små bassiner uden planter, sten, sand, fisk eller alger, sådan som der er i havet.

1023096

Optrædende delfiner i Cuba

Samarbejde med rejseindustrien

”Turister og den globale rejseindustri spiller en afgørende rolle, fordi de skaber efterspørgsel på delfinarier. Det er grunden til, at vi har valgt at offentliggøre rapporten på et af verdens største rejse-events,” fortæller Nick Stewart.

Vi går i dialog med rejseselskaberne på ITB Berlin om de lidelser, havpattedyr i fangenskab gennemgår. Formålet er at vise dem, hvilke skridt industrien kan tage for at blive en del af løsningen på dette globale problem.

Læs rapporten

Vil du vide mere