I en video på sociale medier skriger en abeunge, mens den brutalt bliver vasket, så det gør ondt.

Sociale medier er fyldt med dyremishandling

Nyheder

Videoer med dyremishandling maskeret som narrestreger er en stigende trend på medier som YouTube, TikTok og Facebook, hvor videoerne har millioner af seere.

Topfoto: En abeunge skriger af smerte, mens hans anus igen og igen bliver gnubbet hårdhændet under badning.

Aber, hunde, katte og sågar en lang række vilde dyr. De sociale medier flyder over med dyrevideoer, der får folk til at græde af grin, mens de deler videoerne med deres venner. 

I videoerne vises f.eks. aber, der iklædes tøj som spændetrøjer, hvor de ikke kan bevæge armene og derfor tvinges til at ligge ned og spise chilier med fødderne. Der findes ligeledes videoer af hunde, der får en abeunge fastspændt til sit ben, så begge dyr er skræmt for livet, og hunden bider ud efter aben.

Skræmt hund drilles med pind i video på sociale medier

Abeunge i spændetrøje

I andre videoer tager mennesker skræmmende masker på og lister sig ind på dyrene og forskrækker dem.

Skræmt hund drilles med pind i video på sociale medier

Maskeklædt kvinde gør sig klar til at skræmme sovende abe.

Dyr udnyttes for kliks og likes

Eksemplerne er talrige og triste. Vi mener, at det er helt forkert, at YouTube, Tik Tok og andre sociale medier vender det blinde øje til, fordi kliks og likes er mere værd end de dyreliv, der udsættes for mishandlingen.

”De store sociale medieudbydere forsøger at dække sig ind under politikker, hvor de bandlyser videoer, der viser fysisk dyremishandling. Men når man ikke ser hverken blod eller fysisk lidelse, er der åbenbart intet problem med at vise indholdet, til trods for at der er tale om grov udnyttelse og mishandling af dyr. Det er fuldkomment skamløst,” siger Stephanie Kruuse Klausen.

Skræmt hund drilles med pind i video på sociale medier

Sovende hund får sprøjtet sviende limesaft i hovedet.

Skræmte og stressede dyr

Det er Social Media Animal Cruelty Coalition, som vi er en del af, der har undersøgt videoer fra TikTok, YouTube og andre sociale medier i en ny rapport. Konklusionen var rystende.

”Rapporten afslører en grusom tendens, hvor man driller dyrene for at få en reaktion fra dem. Man ser for eksempel en abe eller elefant, som er blevet skræmt fra vid og sans. Det udløser måske grin hos seerne af videoen, men dyrene udsættes altså for en voldsom psykisk mishandling, der medfører stress og angst og i nogle tilfælde også en lang række fysiske skader, når de optræder i de her videoer,” siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagnemedarbejder i World Animal Protection Danmark.

Skræmt hund drilles med pind i video på sociale medier

Mand iført skræmmende maske stikker med en pind til bange hund.

Dyr er ikke rekvisitter

I den mildere ende af underholdningen på sociale medier finder man aber iklædt dukketøj kørende rundt i legebiler, mens de udfører huslige pligter i deres legetøjshjem. Videoer som har en ’nuttetheds’-faktor, og som særligt børn er vilde med.

Aberne er dog knap så vilde med deres rolle som filmstjerner for de yngste.

”Aber og andre dyr er ikke rekvisitter, som man kan bruge til underholdning. Der er tale om sansende væsner, og i det her tilfælde ret intelligente dyr, der bliver udsat for mishandling på internettet udelukkende for, at der er nogen, der kan tjene penge på det. Det er vigtigt, at vi får sat fokus på det ansvar, som de sociale medier har, for at få stoppet det her misbrug af dyr,” siger Stephanie Kruuse Klausen.

Læs også: Falske redningsvideoer på YouTube skader dyrene

Læs rapporten

Vil du vide mere