Björn i fångenskap

Snart kan den sidste galdebjørn i Vietnam være befriet

Nyheder

Der er store fremskridt i vores arbejde for at hjælpe nogle af de mest mishandlede vilde dyr i verden: I dag er der under 300 bjørne fra den berygtede vietnamesiske galdeindustri tilbage i fangenskab.

I næsten 20 år har vi arbejdet på at få stoppet den brutale industri i Vietnam, der tjener penge på at holde bjørne fanget i bittesmå bure og tappe deres galde, som bliver brugt som ingrediens i traditionel asiatisk medicin. En praksis, der både er traumatiserende og yderst smertefuld for bjørnene.

Men der er lys forude for bjørnene: For 17 år siden blev omkring 4.300 bjørne udnyttet i den vietnamesiske galdeindustri. I dag er der kun 262 bjørne i fangenskab i landet.

Støt bjørnene

Selve bjørnegaldeindustrien blev forbudt i 2005, men ejerne fik lov til at beholde bjørnene som ’kæledyr’. De tilbageværende dyr lever under elendige forhold, og et ukendt antal af bjørnene får tappet deres galde illegalt, da der fortsat findes en ulovlig galdeindustri i underverdenen.

“Heldigvis har vi haft stor succes med vores arbejde for bjørnene i Vietnam, som har levet et smertefuldt liv i en kynisk industri, der nu kun eksisterer illegalt,” siger World Animal Protections danske direktør, Gitte Buchhave.

Overvågning af bjørne i fangenskab

Siden galdeforbuddet har vi arbejdet på at bekæmpe den illegale industri og befri de tilbageværende bjørne i fangenskab. Det foregår i tæt samarbejde med de vietnamesiske myndigheder og vores lokale partnerorganisation Education for Nature Vietnam (ENV), der står bag det praktiske arbejde på stedet.

Sammen har vi bl.a. registreret og mikrochippet alle landets bjørne i fangenskab for at sikre, at der ikke bliver indfanget nye bjørne fra naturen. Finder vi bjørne uden gyldig chip eller tegn på ulovlig galdetapning, rapporterer vi det til politiet, så bjørnene kan blive konfiskeret.

Næsten halvdelen af de tilbageværende bjørne i fangenskab lever i Hanoi. Derfor indgik vi for nylig en aftale med de lokale myndigheder om at øge overvågningsindsatsen i Hanoi med flere årlige kontrolbesøg.

I forbindelse med kontrolbesøgene forsøger vi desuden at overtale ejerne til at frigive deres bjørne, hvilket vi jævnligt har succes med.

Et godt bjørneliv i reservater

De bjørne, der bliver konfiskeret, får et nyt liv i trygge reservater eller redningscentre.

“I Vietnam er der oprettet flere reservater, der i dag huser bjørne, som har været udnyttet i galdeindustrien. Her kan de leve et godt bjørneliv, hvor de så vidt muligt kan følge deres naturlige instinkter. Efter mange år med brutal udnyttelse i fangenskab er det svært for mange af bjørnene at leve i den vilde natur. De har brug for den pleje og beskyttelse, som reservaterne kan tilbyde dem,” forklarer Gitte Buchhave.

Gitte Buchhave understreger, at støtten fra de danske medlemmer af World Animal Protection er en vigtig brik i succesen med at hjælpe bjørnene i Vietnam:

“Vores arbejde med galdebjørnene er kun lykkedes så godt, fordi vores støtter og medlemmer trofast har bakket op om de dyr, der har lidt så meget, og som nu får et ordentligt liv. Det vil jeg gerne sige dybfølt tak for.”

Du kan hjælpe os med at befri de sidste bjørne i fangenskab i Vietnam:

Støt bjørnene

Vil du vide mere