En fanget tigerunge i Sri Racha Tiger Zoo, Thailand

Set med egne øjne: Sådan mishandles vilde dyr

Nyheder

Op mod en halv million vilde dyr bliver udnyttet i turistindustrien. Læs en øjenvidneberetning fra to af de steder, hvor elefanter, tigre og orangutanger bliver mishandlet i underholdningens navn.

Dyrlæge Jan Schmidt-Burbach er vores ekspert i vilde dyr med base i Bangkok. Han undersøger jævnligt turistattraktioner, hvor vilde dyr underholder de besøgende. Her indsamler han viden om dyrenes forhold, som vi kan bruge i vores dialog med rejseselskaber.

Indtil videre har vi overbevist over 160 rejseselskaber om at droppe elefantridning og –shows, og nogle er helt stoppet med at tilbyde underholdning med vilde dyr.

Med Jan i felten

9.45. Det første sted, jeg besøger, ligger i udkanten af Bangkok. Her bliver der afholdt orangutang-shows to gange om dagen, syv dage om ugen.

10.20. 12 orangutanger med tøj på optræder for mindst 400 tilskuer, mens der bliver afspillet øredøvende musik. Orangutangerne er blevet trænet til at agere som musikere, kick-boksere og cheerleadere. De trækker ned i bukserne og hiver op i kjolerne. De tager også fat mellem benene på deres trænere og laver grimasser, og de lader som om de sparker og slår hinanden.

Publikum brøler af grin. De er helt uvidende om den barske træning og isolation, der ligger til grund for denne optræden.

1018277

10.45. Showet er slut. Jeg besøger orangutangernes golde bure. Her er intet, der kan stimulere deres hjerne eller give dem mulighed for at udføre deres naturlige adfærd. Deres forhold er rystende dårlige.

11.30. Elefantshowet er endnu en trist affære. Endnu mere øredøvende musik end før spiller, mens unge elefanter bliver tvunget til at stå på bagben, snurre plastikringe rundt på snablen, gå på line på to udspændte stålwires og sparke til fodbolde.

Da showet er slut, myldrer publikum hen til elefanterne for at få taget et billede, mens en elefant løfter dem op med snablen. Derefter bliver elefanterne ført om bagved til deres små indelukker. Jeg ser en elefantunge – kun et eller to år gammel - der står lænket til gulvet.

Jeg ved, at elefanterne har gennemgået hård og intensiv træning for at knække dem mentalt. Og det er helt unaturligt for dem at leve indespærret i små indelukker. I naturen ville de leve i familiegrupper og tilbagelægge mange kilometer om dagen.

1018316

12.15. Tæt ved udgangen passerer de besøgende forbi et par bure, hvor der sidder fem tigerunger. Mod betaling kan folk tage en selfie, mens de mader en unge med en flaske. Ungerne bliver løftet op i hale og nakkeskind og placeret i skødet på de besøgende. Det sker den ene gang efter den anden uden pause. Det er unaturligt og ekstremt stressende for tigerunger at blive taget fra deres mor i så ung en alder og bliver tvunget til nærkontakt med mennesker.

12.45. Jeg er tilbage i bilen og starter min 100 km lange køretur mod Chonburi, hvor jeg skal besøge endnu en turistattraktion med tigre og elefanter.

14.45. Det første, jeg ser, er 26 tigre på under et år, der sidder i små bure. De bliver hevet ind og ud af burene, for at folk kan give dem flaske of tage en selfie med dem. I et andet rum står de besøgende tæt omkring 18 tigerunger i nogle små, golde bure. Ungerne har hverken vand, legetøj eller kradsetræer, og flere af dem viser tydelige tegn på stress og angst.

1018312

16.00. Standen med elefantridning er et trist syn. Fem elefanter står lænket til betongulvet, mens besøgende venter i kø for få en lille ridetur. De fleste af elefanterne står og svajer fra side og side – en adfærd der kun opstår hos dyr i fangenskab, og som er et tydeligt tegn på stress og dårlig trivsel.

16.45. Jeg har set nok. Tilbage i bilen kan jeg mærke, hvor påvirket jeg er af det, jeg har været vidne til. Uanset hvor mange af den slags steder, jeg besøger, bliver jeg hver gang vred og deprimeret. Men det er vigtigt at indsamle beviser, så virksomheder, regeringer og turister bliver klar over, at dyrene lider. På den måde kan jeg være med til at sætte en stopper for udnyttelsen af vilde dyr i turistunderholdning.

Dr Jan examining a rescued elephant at a sanctuary.

Jan Schmidt-Burbach har også gode oplevelser i sit arbejde. Her undersøger han en af de elefanter, der lever i BLES-reservatet, som vi støtter i Thailand.

Hjælp med at stoppe mishandling og udnyttelse af vilde dyr

Netop nu har tigrene i Thailand hårdt brug for vores hjælp. Folkene bag det berygtede tigertempel, der sidste år blev lukket af myndighederne, er i gang med at bygge et nyt sted. Det sker på trods af, at templet stadig er under anklage for illegal handel med vilde dyr. Hvis de får lov til at åbne, vil mange nye tigre være i fare for at blive mishandlet og udnyttet.

1018714

Det berygtede tigertempel i Kanchanaburi, Thailand, holdt mindst 147 tigre i fangenskab, inden myndighederne konfiskerede dem.

Vil du vide mere